Datum: 20-01-2020 - 08:28
08
sep
'18
Leerlingen De Zilvermeeuw starten schooljaar met scheiden afval
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Leerlingen De Zilvermeeuw starten schooljaar met scheiden afval

Wethouder Marjolein Steffens van Haarlemeermeer gaf 6 september startschot voor het educatieprogramma van Meerlanden. Het nieuwe schooljaar begint voor de leerlingen en docenten van De Zilvermeeuw in Lisserbroek daarmee met een mooie uitdaging: het scheiden van afval in de klas in vier grondstofstromen....

In de klassen worden GFT, oud papier en karton, plastic en drankpakken en restafval apart weggegooid in gekleurde bakken. Meerlanden zamelt deze stromen vervolgens apart in, zodat het grondstoffen voor nieuwe producten en energie worden.

Directrice Mirjam Berkhout ontving de wethouder op het schoolplein, waarna de Steffens een ouderwets ren-je-rot spel speelde. Een aantal kinderen kreeg steeds een meerkeuzevraag voorgelegd. De kinderen moesten daarna naar de goede afvalcontainer rennen en konden zo bij ieder goed antwoord een bal scoren. Het team met de meeste ballen werd winnaar. En de vragen waren nog niet zo eenvoudig. Weet je dat kauwgom bijvoorbeeld 20  tot 15 jaar nodig heeft om helemaal te verteren? Een frietbakje 90 jaar, een sigarettenbeuk 1 tot 5 jaar en een bananenschil 3 jaar.

Om 9.00 uur startte er in alle groepen workshops, gastlessen en een zwerfavalexpeditie. De onderbouw leerlingen hadden een kaboutertheater in de autla van de school.

Het programma is een samenwerking tussen de school, de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden met als doel om kinderen te leren dat goed gescheiden afval grondstof is voor nieuwe producten. Het NMCX, Centrum voor Duurzaamheid heeft voor de leerlingen een lesdag rondom recycling georganiseerd zodat ze nu precies weten wat recycling is en hoe dat in de klas werkt.
De Zilvermeeuw is hiermee de achttiende 'groene' school.

Over het educatieprogramma Recycling
In 2013 introduceerde Meerlanden het educatieprogramma Recycling voor basisscholen. Dit programma verbindt twee belangrijke aspecten rondom afval scheiden – logistiek en educatie. Het afval uit alle klassen wordt voortaan gescheiden in verschillende stromen in gekleurde afvalbakken: groenafval, papier, plastic & drankkartons en restafval. Bij de school wordt dit afval vervolgens gescheiden opgehaald zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Binnen het programma krijgen alle klassen daarnaast jaarlijks onderwijs over afval, grondstoffen en milieu.

De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden, ofwel te recyclen. Zij voeden op hun beurt hun omgeving weer op. In de toekomst kan de school met aparte inzamelacties voor bijvoorbeeld e-waste of textiel geld verdienen waarmee investeringen gedaan kunnen worden voor verdere verduurzaming van de school. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing