Datum: 23-05-2019 - 09:44
07
aug
'18
Vakantie: laat de kinderen niet onverzorgd achter!
Geschreven door notaris Rob Timmers

Vakantie: laat de kinderen niet onverzorgd achter!

De vakantie staat weer voor de deur, zo ook voor Piet en Annemarie. Zij gaan met hun drie kinderen een aantal weken naar een vakantiehuis in Frankrijk. Tijdens het uitstippelen van de route herinnert Annemarie zich ineens vorig jaar een verhaal te hebben gelezen over een tijdens de vakantie omgekomen echtpaar. "Wat nu als ons dat gebeurt?".....

Piet en Annemarie hebben drie kinderen: Puck (7), Loes (4) en Benjamin (1). Zij wonen ongehuwd samen en hebben niets geregeld. Een aantal weken voor hun vakantie zitten ze bij de notaris: “Wij willen er zeker van zijn dat we onze kinderen goed verzorgd achter kunnen laten, mocht er met ons wat gebeuren. Waar moeten we allemaal aan denken?”

Testament en samenlevingsovereenkomst
“Als je niet getrouwd bent, is het zeer verstandig om een samenlevingsovereenkomst op te stellen”, vertelt de notaris. Een goed testament met een samenlevingsovereenkomst zorgt ervoor dat de langstlevende en/of kinderen verzorgd achterblijven én het belastingtechnisch ook gunstig loopt, zonder deze twee gaat het anders mis.

Voogdij
De notaris vertelt verder: “Het is allereerst belangrijk om een voogd aan te wijzen, ongeacht of je getrouwd bent of niet. De voogd heeft als taak ervoor te zorgen dat, op het moment van overlijden van beiden of de langstlevende ouder, de kinderen op een goede plek terecht komen.”

De wet verplicht de burgerlijke stand om ingeval van overlijden van de ouders aan de kantonrechter door te geven dat er een minderjarige is achtergebleven. Is er niet voorzien in een voogd, dan zal de rechter – na inschakeling van de Raad voor de Kinderbescherming – een voogd aanwijzen.

Testamentair beschermingsbewind
Om de erfenis te beschermen tegen verhaal door de schuldeisers adviseert de notaris de erfdelen van de kinderen onder bewind te stellen. Ook zorgt het testamentair beschermingsbewind ervoor dat het geërfde vermogen niet zomaar over de balk wordt gegooid.

Een testamentair beschermingsbewindvoerder is een financiële coach die het beheer voert over het geërfde vermogen. U geeft de bewindvoerder de taak mee om ervoor te zorgen dat het vermogen wordt aangewend ten behoeve van het kind zelf, denk bijvoorbeeld aan studie of huisvesting.

Afwikkeling nalatenschap
Daarnaast adviseert de notaris om duidelijk aan te wijzen wie het testament moet uitvoeren. Het uitvoeren van het testament gebeurt door de executeur/afwikkelingsbewindvoerder. Dit is de baas in de nalatenschap. De executeur/afwikkelingsbewindvoerder regelt alles in de nalatenschap, zoals het regelen van de begrafenis, de betaling van alle schulden, het indienen van de aangifte erfbelasting en het uiteindelijk verdelen van de nalatenschap onder de erfgenamen.

Het kan in dit kader slim zijn om dezelfde persoon als voogd, testamentair beschermingsbewindvoerder en executeur aan te wijzen. U creëert daarmee eenvoud en duidelijkheid voor de buitenwereld én het belangrijkste: u zorgt dat uw kinderen verzorgd achterblijven!

Ook met een gerust gevoel op vakantie? Wij nodigen u graag uit op ons kantoor.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie kunt u kijken op de website  of facebook\notariskantoorTimmers.