Datum: 22-10-2018 - 02:13
05
aug
'18
Midzomermarkt: uitverkocht!  (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Midzomermarkt: uitverkocht! (foto's)

Het was weer druk in en rondom Lisse. Het Castlefest was zaterdag 4 augustus uitverkocht, terwijl in het centrum van het dorp de zomermarkt gehouden werd. Een lang lint vulde de Kanaalstraat....

Als je hier geen nieuw kledingstuk kon scoren, kan je het waarschijnlijk nergens. Een man zoekt tussen het rek jurken om te zien of de maat van zijn vrouw er nog tussen hangt. Even verderop heeft een vrouw minder geluk: "Jammer, het is one size. Ja daar 'ken' ik niet in natuurlijk!" Paspartoe uit Noordwijkerhout zit aan het begin (gezien vanuit de Heereweg). Ook zij huren voor het eerst een kraam.  Paspartoe is een keten van cadeauwinkels met ateliers en kunstuitleen. Mensen met een verstandelijke beperking maken er kunst en cadeaus en verkopen de producten. "Het is vooral veel kijken en weinig kopen." Toch denkt de medewerkster de kosten van de huur er net uit te krijgen.

 Fruit.

Tegenover hen staat een kraam met vooral lege dozen. De vraag of je je doosjes zelf mee naar binnen wilt nemen om daar af te rekenen. Het blijkt te werken, want de kraam is nagenoeg leeg. Verderop staat een andere marktkoopman zijn spullen al weer op te ruimen. Hij kwam met kersen en aardbeien uit Den Bosch. Hij had via de marktorganisatie vorig jaar voor het eerst kennis gemaakt met Lisse en zich voor de markt ingeschreven:" Ik dacht nog: Lisse, het is maar een dorpje en had daarom niet veel meegenomen en de prijs expres wat laag gehouden." Dat bleek in de praktijk dus anders te liggen. Dit jaar had hij daarom meer fruit meegenomen en helaas moest hij vanaf 14:30 uur nee verkopen. Een mogelijke klant kijkt even op het lege schap. "Nee mevrouw, volgend jaar bent u de eerste." De koopman zal zijn aanhanger nog meer vullen dan dit jaar.

Zijn collega fruitverkoper doet ook goede zaken. Er staat een rij klanten te wachten om geholpen te worden, terwijl de berg fust blijft groeien.

Een ondernemer staat aan het eind van het lange lint. Hij kijkt tevreden hoe vele bezoekers zijn uitstalling buiten bekijken en zijn winkel bezoeken. Dit soort evenementen werkt dus. Toch vindt hij dat er in het centrum minder gebeurd dan een viertal jaar geleden. Zelf heeft hij allerlei ideeën om dit te verbeteren. Met beperkte middelen ieder weekend een activiteit in het winkelcentrum. Deel het winkelgebied in bijvoorbeeld zessen. Laat een tiental winkeliers één activiteit voor een weekend organiseren. Collega winkeliers zorgen voor draagkracht. Mooie ambities die de winkelier graag met anderen zou willen delen.

De lucht van heerlijke kibbeling zorgt bij Baaij voor de lekkere trek. Drie medewerkers van Baaij hoeven zich niet te vervelen en vis en vlees gaan letterlijk en figuurlijk als warme broodjes over de toonbank. Natuurlijk wordt er veel gekeken, maar ook goede zaken gedaan.