Datum: 22-01-2019 - 02:54
15
me
'18
Keukenhof kijkt terug op succesvol seizoen.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Keukenhof kijkt terug op succesvol seizoen.

Keukenhof sloot dit weekend voor het laatst dit seizoen zijn deuren en kijkt terug op wederom een succesvol seizoen. Maandagochtend stonden er nog wel 3 bussen Chinezen voor de poort. Ieder jaar komen er mensen te laat.Gelukkig ligt er een mooi alternatief park aan de andere kant van de Statonsweg....

Er bezochten meer jonge mensen Keukenhof. De gemiddelde leeftijd daalde van 48 jaar naar 46 jaar door steeds meer gezinnen met kinderen en groepen twintigers en dertigers.Een nieuwe waarneembare ontwikkeling is het bezoeken van een groep van een zestal jongens tussen de 25 en 35 jaar, die een rondje over het park maakte.

Het klimaat was grilliger dan ooit. De eerste weken was het extreem koud, vervolgens viel er veel regen en daarna volgde een zeer warme meimaand. Toch was het park tot de laatste dag kleurrijk.

Bezoekers kwamen uit 100 landen. 20% komt uit Nederland, daarna volgen Duitsland, Amerika, Frankrijk, China en Groot-Brittannië.

Het park was 53 dagen open geweest. Het seizoen valt altijd tussen 20 maart en 20 mei.Keukenhof is in 2019 geopend van 21 maart tot en met 19 mei en dus een week langer dan dit jaar. Een uitdaging om ook in de laatste week een representatief park te kunnen presenteren.

Getallen.

Iedereen heeft het altijd over getallen. Directeur Bart Siemerink denkt daar wat minder aan. Het belangrijkste is mensen te laten genieten van het park: "We hadden een moeizame aanloop. 2 Weken voor de opening werd er nog geschaatst op de vijver.Het was koud en er waren weinig bloemen....We zijn een visitekaartje van de Nederlandse
tuinbouw, onze oorspronkelijke doelstelling." 100 bollen en 500 plantenkwekers krijgen via Keukenhof de etalage waar ze hun gewassen vol trots kunnen tonen.

Het was de 69ste Keukenhof en dus werden alle 68 eerder opgedane ervaringen meegenomen in de organisatie. !,4 miljoen bezoekers zorgt voor een logistieke operatie van jewelste.

1.375.000 bezoekers is iets minder dan vorig jaar, maar het park was dan ook een week minder lang open. Het aantal bezoekers afgezet tegen de 53 dagen openstelling zorgt wel voor een gemiddeld record per dag. De drukste dag was traditiegetrouw de zaterdag van het bloemencorso. Toen passeerden 68.000 bezoekers de poortjes. Er waren dit jaar minder pieken en dalen. De mensen kwamen meer gespreid. Zo komen er steeds meer mensen op doordeweekse dagen. Siemering vervolgt: "maar wat wij veel belangrijker vinden is het feit dat we dit jaar een waardering van onze bezoekers hebben gekregen van gemiddeld een 9.Daar werken we al jaren naar toe." 6 Jaar geleden was dit nog een 8,4 en vorig jaar een 8,9. En dit was nog niet makkelijk, omdat het weer zoveel extremen kende: koud, nat een erg warm wisselden elkaar af. De beleving van de bezoeker beweegt op dit ritme mee.

Een tweede doelstelling was het aantal Nederlandse bezoekers. Een aantal jaar geleden was dit 25 procent. De afgelopen jaar is de verhouding 20 - 80 geworden en ook dit jaar gebleven.

Thema volgend jaar:

Het thema van Keukenhof 2019 wordt Flower Power, de kracht van bloemen. De 70ste editie met een knipoog naar de jaren 70

Verdere feitjes:
- 14.000 toeringcars, op de drukste dag 850.
- 165.000 auto's betekent minder auto's dan vorig jaar.
- 20 procent komt met het openbaar vervoer.

De afwikkeling van het verkeer in de Bollenstreek verliep voorspoedig. Steeds meer bezoekers komen met het openbaar vervoer, via de Keukenhof Express van Schiphol, Leiden en Haarlem.Voor wat betreft de ontsluiting is Keukenhof in overleg met verschillende partijen. Zo wordt er gesproken met zowel Noord- als Zuid- Holland. In juni zullen verdere plannen besproken worden.

Foto's van perslunch en een aantal fotomomenten van het afgelopen seizoen.