Datum: 22-01-2019 - 03:44
10
me
'18
Samen dementie vriendelijk.
Geschreven door Uitvaartzorg Bollenstreek

Samen dementie vriendelijk.


Marjan Balkenende is geslaagd voor de ‘training dementievriendelijke uitvaartverzorger’ en door uitleren aan haar collega’s beschikt Uitvaartzorg Bollenstreek nu over de sticker en certificaat Samen dementievriendelijk....

In het vakblad Uitvaart hoorden wij over deze training en dit sprak Marjan direct aan als verdieping van haar werk. In Nederland leven 270 duizend mensen met dementie, waarvan 70 procent lijdt aan Alzheimer. Elke dag komen er 120 mensen bij met deze diagnose.

Tijdens het verzorgen van uitvaarten komt het onderwerp steeds vaker ter sprake. Familie vraagt zich af wat goed is om te doen met bijvoorbeeld hun dementerende moeder waarbij de angst is dat zij een plechtigheid onbewust kan verstoren. Onwetendheid belemmert de naasten en een goed advies geeft dan rust en duidelijkheid.

De training heeft handvatten gegeven om mensen met dementie te betrekken bij de uitvaart op een manier die voor iedereen prettig is. Marjan heeft deze training als praktisch en herkenbaar ervaren. De opgedane heeft ze direct in de praktijk toe kunnen passen en leert ze uit aan haar collega’s.

Marjan: De cursus heeft mij zeker handvatten gegeven. Bij het verzorgen van een dementievriendelijke uitvaart komt best wat kijken en iedere situatie heeft weer zijn eigen keuzemomenten. Ik zal wat voorbeelden schetsen. Als een van de ouders komt te overlijden in een verzorgingstehuis en vader is dementerend komt de vraag al snel hoe het gezin hier het beste mee om kan gaan. Willen de kinderen dat vader bij de gesprekken aanwezig is of juist niet? Kan of mag vader nog inbreng hebben in de eerste keuzes? Is het verstandig vader bij moeder te laten kijken of juist niet?

Persoonlijk vind ik het fijn om vader erbij te betrekken. Dit kost wat meer tijd want het gesprek kan het beste gebeuren op het tempo van degene die aan dementie lijdt. Wie bent u ook alweer? Wat komt u doen? Als uitvaartverzorger kan je deze vragen goed beantwoorden en misschien wel meerdere malen. Ik probeer vader bij kleine duidelijke keuzes te betrekken. Denk hierbij aan het soort kist of de afbeelding op de kaart. Na het inschatten van mogelijkheden van vader probeer ik de keuzemogelijkheden te beperken. Meebeslissen is in dit geval prettig voor vader maar te veel keuzes geeft weer onrust en onmacht.

Een bijzonder moment waarin ik de waarde van de cursus zie is het eerste moment dat vader zijn vrouw ziet liggen. Dit kan heel verwarrend zijn. Geef dit moment de tijd. Laat het moment doordringen. Vaak hebben deze mensen een heel leven lang samen gehad. Aandoenlijk hoe er dan over de haren geaaid wordt of een laatste kus wordt gegeven. Dit begeleiden is belangrijk, maar realiseer je ook dat er misschien wel geen herkenning of zelfs ontkenning is. In beide situaties is rust belangrijk.

De dag van het definitieve afscheid zal plaatsvinden zoals met de kinderen besproken. In dit geval maken wij de keuze dat vader bij de crematiebijeenkomst aanwezig zal zijn maar niet bij het samenzijn erna. Dit is te onrustig voor hem. De dagen voor de uitvaart heb ik een aantal malen contact met vader. Hij is wisselend in zijn reactie terug, maar toch is er onderhand wel het besef dat het om de uitvaart van zijn vrouw gaat. Deze ervaring sterkte mij ook weer in mijn gevoel dat het fijn is de dementerende zo veel mogelijk te betrekken in kleine stukjes van het proces.

Sommigen krijgen weinig mee van het hele proces maar om dan deel te zijn van dat ene moment van herkenning of besef is heel waardevol. Zo’n moment is goud waard voor het gezin en ook een beetje voor mij. In dit geval heeft het gezin het als bijzonder prettig ervaren dat vader zelf de bloem uitzocht welke op de rouwkaart en in de fotopresentatie tijdens de bijeenkomst terug kwam. De Orchidee werd een beetje de rode draad in het afscheid. Het ontroerende iedereen dat er een mooie moment van erkenning en besef was bij vader bij het verlaten van de aula. Hij kuste de foto op de kist van moeder en zei “vaarwel schat.” Deze moment maken een hoop zorg en geregel in de dagen ervoor voor iedereen meer dan goed.

Uitvaartzorg Bollenstreek.