Datum: 19-01-2020 - 03:24
20
mrt
'18
Keukenhof 2018: aanplant,inspiratie,populatie en verwachtingen.(eerste foto's park)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Keukenhof 2018: aanplant,inspiratie,populatie en verwachtingen.(eerste foto's park)

Na maanden van voorbereiding startte directeur Bart Siemerink dinsdag 20 maart met zijn zesde jaar Keukenhof. Afgelopen herfst zijn er weer 7 miljoen bollen geplant, 25 procent meer dan 3 jaar geleden. Siemerink: “Als we dan de gedenkwaardige woorden uit kunnen spreken ‘Welkom bij Keukenhof 2018’, is dat voor ons weer één van de lekkerste momenten van het jaar.”...

Niet alleen de mensen van het kantoor, maar vooral de tuinmannen zorgen ervoor dat alles weer keurig op tijd klaar is. Siemerink noemt hen ‘de bikkels van het park’.  Door de keuze van het thema Romantiek hebben deze bikkels vooral rode en roze bloemen geplant. Ook de roos is vanwege die reden meer aanwezig dan vorig jaar.
Rondom het thema is een aantal tuinen aangelegd: een tuin waarin geliefden elkaar kunnen vertellen hoeveel ze van elkaar houden. Siemerink: ”Bloemen en emotie gaan natuurlijk heel goed samen.”

Aanplant.

Zowel de eerste als laatste bezoeker moet een volwaardig park aantreffen.
Siemerink: “We kunnen niet uitleggen dat het vorige week of volgende week wél mooi is. Dit is jouw dag in Keukenhof.”
Hiervoor zijn extra tulpen geplant. Siemerink:” We werken in de natuur en dat betekent nogal wat. Is het koud? Dan doen ze het gewoon een stukje later. We hebben gelukkig veel krokussen geplant.

Er wordt al jaren in lagen geplant. Dit jaar zijn voor het eerst mengsels binnen lagen toegepast, zodat er nog meer kleur in het park gebracht kan worden.
500 Bloemen- en plantenkwekers zorgen voor een grote diversiteit. Siemerink: “wij zijn een beetje hun etalage.” Kwekers willen graag gebruik maken van de mogelijkheden van Keukenhof. Ook zijn er veel aanvragen om gebruik te mogen maken van de verschillende paviljoens. Hiervoor bestaat zelfs een wachtlijst.

Inspiratietuinen.

Siemerink: “Sommige inspiratietuinen doen zelfs pijn aan je ogen. We hebben namelijk dit jaar een tuin gemaakt, dat eigenlijk niet mag.” Een tuin met houten en plasic tulpen tussen het kunstgras en tuinkabouters. Dit als aanvulling op de trend van tegenwoordig: het gemakstuinieren.

Extra aanpak

Vorig jaar is het Julianabos aangepakt. Het bos dat in het zuiden van het park ligt en op zich vrij hoog gelegen en daardoor droogachtig en heuvelachtig is. Dit jaar is het molenbos aangepakt. Dit ligt naast de molen en is juist een natte, moerasachtige omgeving. Niet alleen bollen, maar ook vaste planten die daar tegen kunnen zijn daar aangeplant. Dit zorgt weer voor een inspiratie voor de bezoekers.

Populatie bezoekers:

De meeste bezoekers (20 procent) komen uit Nederland, gevolgd door Duitsland. In de top 5 staan verder Engeland, China en de VS. Samen nog niet de helft van het aantal bezoekers. De bezoekers komen uit 95 andere landen. Iedereen denkt dat er veel Chinezen het park bezoeken. 15 Procent komt echter maar uit Azië.
De grootste groei zit in het bezoek van jongeren aan het park. De gemiddelde leeftijd is van 50 naar 45 jaar gedaald.

Verwachtingen

Siemerink ziet dat er een goed economisch klimaat heerst.  Het gaat goed met de reisindustrie. Steeds meer mensen willen de mooie dingen van de wereld zien.
Het aantal bezoekers is niet zaligmakend voor de Keukenhof. Het moet allemaal wel beheersbaar blijven. Vorig jaar kwamen er 1,4 miljoen mensen. Het nieuwe parkeerterrein en hoofdgebouw hebben goed gefunctioneerd. 40.000 tot 50.000 mensen kan de Keukenhof probleemloos opvangen. Het wegennet moet het echter wel aankunnen. Gelukkig komt niet iedereen met de eigen auto. 20 procent komt met Ariva. Het loopt op 2 dagen geheel vast: de dag dat het bloemencorso door de streek heen rijdt en de eerste zonnige zondag van het jaar.