Datum: 19-08-2019 - 03:20
14
mrt
'18
Hoog bezoek op boomfeestdag Lisse. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Hoog bezoek op boomfeestdag Lisse. (foto's)

Woensdag 14 maart plantten Commissaris van de Koning, Jaap Smit, burgemeester Lies Spruit en wethouder Johan van Buuren, samen met groep 6B van basisschool De Klarinet elf bomen bij de Ooievaarstraat....

Lisse mag zich dit jaar groenste dorp noemen. Lisse won de groenverkiezing van Entente Florale afgelopen jaar. De Commissaris van de Koning, Jaap Smit kwam daarom met boomfeestdag speciaal naar Lisse. Eerst naar de Klarinet, waar het Natuur- en milieu edicatiecentrum De Groene Bol een gastles verzorgde over wormen.

Tijdcapsule

Bij de wortels van de boom plantten de kinderen een tijdcapsule. In deze tijdcapsule zit een boodschap voor de toekomst. Als de boom aan het einde van zijn leven omvalt, komt de capsule weer vrij voor de volgende generaties! De boom waarbij de capsule geplant werd, kan zelf 130 jaar mee. Een monumentale boom. Op het grasveld aan de Ooievaarstraat is gekozen voor een diversiteit aan bomen: 3 tulpenbomen, 2 appelbomen, 3 prunussen en 3 iepen. De verwachting is dat de resterende kastanjebomen niet lang meer zullen blijven leven. Bij de vorige storm is één van de kastanjebomen al omgewaaid. De bomen aan de straatkant zijn ook aangetast door een ziekte en zullen naar alle waarschijnlijkheid nog maximaal 2 jaar blijven staan.

Operatie boomfeestdag

Elk jaar is er een Boomfeestdag met daaraan een thema gekoppeld. Dit jaar is dat ‘Operatie Boomfeestdag; maak ’t buiten beter. bomen verbinden’.  Kinderen spelen graag buiten en wat is dan fijner om te spelen in een groene en gezonde omgeving! Bomen dragen bij aan CO2-vermindering. Door kinderen een boom te laten planten, wordt de functie en waarde van bomen doorgegeven. Met een spit en anders met je hand het gat dichten. Daarna werd er bij iedere boom een flink aantal wormen 'los gelaten.' Zij zullen voor de boom veel nuttig werk gaan verrichten: ze beluchten de grond. Door te graven, te ploegen en te composteren zorgen ze voor een vruchtbare ondergrond.

Een verrassing voor de kinderen.

De Commissaris van de Koning ontving van burgemeester Spruit een boom met de vraag een tegel hiervoor op te offeren. Aangezien Smit op een appartement woont, zal hiervoor toch uitgeweken dienen te worden.
De kinderen ontvingen allemaal een stekje van een boom. Zo kunnen zij zelf hun eigen boom planten. Het mooiste is als de kinderen hun stekje planten, waar een steen eruit kan. Lisse is aangesloten bij operatie Steenbreek.
Een landelijke initiatief wat zich inzet voor stenen eruit, planten erin. En meer groen is belangrijk!