Datum: 26-09-2023 - 21:25
18
mrt
'23
Het verhaal achter de bloemen voor de Paus. (deel 1)
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Jan Wessels - Blik op Lisse (BOL)

Het verhaal achter de bloemen voor de Paus. (deel 1)

Ieder jaar doet de Paus tijdens zijn Paaswens de zegen op het Pietersplein. Het plein dat ieder jaar weer met duizenden bloemen opgefleurd wordt door bloemen uit de Bollenstreek. We volgen deze weg van de bloemen achter de schermen en dat begon om vrijdag 17 maart. Jan Wessels doet verslag: Bloemen op het Sint Pietersplein met de Pasen. Deel 1....

Ruim 32 jaar geleden was het dat een oom van de vrouw van Bart Bergman die bij bloemenveiling Flora werkte in contact kwam met een medewerker van Niek van der Voort toenmalig arrangeur. Na 2 jaar samenwerken waren ze niet geheel tevreden over de kwaliteit van de bloemen. Niek van der Voort kwam een keer in de kassen kijken van Bergman en bestelde na het bezichtigen meten een aantal kisten die direct mee moesten naar Rome. Na dat bezoek kreeg hij voor andere jaren de klus.

Voor het twede jaar heeft Bart Bergman hulp gekregen van Hans van Noort omdat het toch allemaal een beetje te veel werd.

De bollen zijn opgekweekt en behandeld bij Roma Nova uit Voorhout, de narcissen zijn behandeld door Bisschops uit de Voorhout. De bollen zijn geschonken door Unex uit Voorhout en de helft van de tulpen door Bruno Neveling ook uit Voorhout. Het is dus echt een bollenstreek gebeuren.

Waar ze dit jaar voor staan zijn hyacinten 1000 potten waarvan 500 Pink Pearl en 500 Bleu Trophy
500 bakken tulpen in diverse soorten en 220 bakken narcissen. Die nu allemaal opgekweekt worden bij Henk van der Slot.

Een volgende keer komen er andere mooie verhalen.

Jan Wessels.