Datum: 27-03-2023 - 15:46
03
jan
'23
Lisse 825 jaar.
Geschreven door burgemeester Lies Spruit
Foto's Redactie BOL

Lisse 825 jaar.

De Vereniging Oud Lisse is heel goed in het vertellen van onze oude verhalen
Wat ik me bij een periode van 825 jaar moet voorstellen, vind ik heel lastig. Ik kan zelf nog niet eens een periode van 100 jaar overzien. Sommige 100-jarigen kunnen nog heel boeiend vertellen over toen ze jong waren...

Over grote gezinnen, armoede en oorlog. Dan merk je goed hoeveel er is veranderd sinds hun jeugd. Laat staan in acht eeuwen! Er is niemand die in eigen persoon over de eerste jaren van Lisse kan vertellen. Wat we weten, komt vooral van archieven, schilderijen en historische onderzoeken. En we zien het soms aan oude gebouwen.

Klein begonnen

De Vereniging Oud Lisse is heel goed in het vertellen van onze oude verhalen. Daardoor weten we dat dit jaar 825 jaar geleden voor het eerst de naam Lis opdook in de geschiedschrijving. Lis was een bescheiden nederzetting met een paar boerderijen. Het is lang klein gebleven. De bouw van buitenplaatsen door rijke stedelijke families maakte Lisse groter. Hier danken we de Keukenhof aan. Het zand uit de duinenrij werd geëxporteerd naar nieuwe bouwlocaties in Amsterdam. Wat overbleef, waren de ‘geestgronden’, waarop later de bollenteelt is geëxplodeerd. Lisse is groot geworden door kansen te pakken, door de ligging op handelsroutes, gebruik van grond voor de bloembollen en als mooie woonplaats tussen grote steden.

Volop leven

Een aantal jaren geleden mocht ik het bronzen beeld ‘De Bollenreiziger’ op de Haven onthullen. Dit kunstwerk geeft de ondernemersgeest en de blik naar buiten van Lissers goed weer. Zo zijn we het welvarende, moderne dorp geworden dat we nu zijn. Met inmiddels zo’n 23.000 inwoners, 2600 bedrijven en talloze verenigingen en organisaties zijn we een levendige gemeenschap. Er wordt van alles georganiseerd met behulp van heel veel vrijwilligers. Op het gemeentehuis komt wekelijks een groot aantal uitnodigingen binnen voor bijzondere activiteiten. Zou je alles willen bezoeken, dan heb je er een dagtaak aan.

Veel te vieren

Na de beperkingen van de coronatijd is er nu weer volop gelegenheid om bij elkaar te komen. Daar ben ik om allerlei redenen blij om. Het betekent ook dat we ons 825-jarig bestaan nu goed kunnen vieren. Dat we kunnen vieren wat we zijn. Niet alleen door naar het verleden te kijken, maar vooral ook door vooruit te kijken en onze ontwikkelingsdrang vast te houden. Het getal 825 staat dit hele jaar centraal. Er is een programma in de maak vanuit verschillende hoeken in de samenleving. Er is vast iets bij waar u aan mee kunt doen.

7 januari

De start van het feestjaar is op 7 januari tijdens de openbare nieuwjaarsbijeenkomst tussen 14.00 en 16.00 uur op ’t Vierkant. Iedereen is welkom! Wij zorgen voor chocomel en oliebollen. Ik maak daar graag met u nieuwe herinneringen, die we kunnen toevoegen aan de geschiedenis van ons mooie Lisse.

Lies Spruit, burgemeester

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer informatie over de activiteiten.