Datum: 29-09-2022 - 07:09
14
aug
'22
Uit je BOL gaan met.....Colette Zee.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Redactie BOL

Uit je BOL gaan met.....Colette Zee.

De  rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Lisse en Lisserbroek aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf.
Dit keer is het de beurt aan ....Colette Zee.

Van wie ben je er een?

Ik ben Colette Zee, 48 jaar en import Lissenaar. Ik ben geboren in Zoetermeer, dochter van Ben Zee, afkomstig uit West-Friesland, en Els Zee uit Wageningen. Tijdens zijn studie aan de landbouw Universiteit in Wageningen, heeft mijn vader mijn moeder leren kennen. Na het voltooien van zijn studie kreeg mijn vader een baan in Den Haag en zijn zij naar het Westen verhuisd. Later zijn mijn ouders teruggegaan naar Ede-Wageningen, waar ik 4 jaar heb gewoond en een HBO-studie heb afgerond. Ik wist niet hoe snel ik terug moest naar Zuid-Holland en de buurt van de zee. Ik miste echt het Westen.
Vanaf 1998 woon in met veel plezier in Lisse met Martin Hersman (die uit Sassenheim komt) en onze 2 dochters Pien (18 jaar) en Veerle (16 jaar). Ik woon al net zo lang in Lisse als elders.

Waar kennen mensen jou van?

Ik heb aan topsport gedaan, ik heb geschaatst (o.a.in Jong Oranje en de KNSB Kernploeg) en ben de partner van ex-schaatser en NOS-commentator Martin Hersman. En ik zet mij in voor duurzame sportkansen voor kinderen die dat om financiële of fysieke beperkingen niet hebben, als directrice van Stichting IT4Kids. Een prachtige stichting met een innovatieve manier van fondsenwerving.

Waar word je gelukkig van?

Ik word heel gelukkig om de dag te beginnen met een wandeling met Martin en onze hond Puck. En daarna maakt Martin een hele lekkere cappuccino met latte art. Ik word ook heel gelukkig van lekker eten en drinken met het gezin of koken voor en met vrienden inclusief goede wijnen. En het allermooiste is als er natuurijs ligt. Ik word echt gek als het vriest. Dan is het alle communicatielijntjes uitzetten waar er veilig geschaatst kan worden en rij ik overal heen om op het ijs te staan. Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je op zwart ijs kan schaatsen met zonsopgang. Zoals bv 1,5 jaar geleden op de Kaag. Uniek!

Doe je vrijwilligerswerk?

Op dit moment niet. Ik heb mij een aantal jaar ingezet om de clubselectie van de schaatsclub in Sassenheim te runnen met sponsoring en communicatie, maar op dit moment slokt mijn werk en gezin veel tijd op. Ik sta wekelijks langs het hockeyveld van mijn dochter Veerle en mijn andere dochter Pien doet aan topsport, schaatsen. Geweldig vind ik dat, om de passie voor sport van mijn dochters te zien. Dus dat vergt ook veel aandacht, zeker als Martin veel in het buitenland is voor de NOS.
Maar ik werk veel met vrijwilligers vanuit de Stichting IT4Kids. Het is zo waardevol als mensen zich willen inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. Ik ben daar heel dankbaar voor dat deze mensen er zijn.

Je favoriete vakantie en/of vakantiebestemming?

Mooie reizen maken doe ik heel graag met mijn gezin. Italië is absoluut mijn favoriet. Wij hebben ongeveer elke provincie in Italië gezien, van Noord naar Zuid en van Oost naar West. De cultuur, de natuur, de aardige mensen, Italië heeft het allemaal. Het is net een openluchtmuseum. Vanuit mijn verleden als schaatser en mijn werk in sportmarketing en bij Nike, heb ik veel gereisd en veel gezien. En de reizen naar Amerika en Zuid-Afrika waren ook een unieke beleving.

Wat maakt het wonen in Lisse/ Lisserbroek voor jou zo speciaal?

Ik vind het wonen in Lisse heel fijn. Ik was gewend om in steden te wonen en toen ik alleen in Lisse kwam wonen, kende ik na een week al de groenteboer, de mensen van de koffietent. Heel fijn. En daarbij is het dicht bij de grote steden als Leiden, Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Schiphol. En ook heel belangrijk, bij de zee.
En ik vind het heel prettig dat mijn kinderen een veilige jeugd hebben gehad. Want vergeleken met een stad, noem ik Lisse altijd een Jip en Janneke dorp. Ik geniet ook van het Keukenhof bos, de bollenvelden in de zomer en de goede horeca. Regelmatig een koffietje bij Qoffee en More, een stukje Italië gevoel, thuiskomen bij Hein en Sylvia. Hetzelfde geldt voor Trattoria da Marco, heerlijke wijnen en een goed diner. Ook behoort de 4 seizoenen tot een van mijn favorieten.

Hoe duurzaam ben je?

Door mijn rol bij IT4Kids ben ik intensief bezig met duurzaamheid. Door afgeschreven hardware van bedrijven een tweede leven te geven, wordt de CO2 uitstoot enorm verminderd. En met de waarde van de verwerkte IT-apparatuur, geeft de stichting kinderen een duurzame sportkans die dat om financiële of fysieke beperkingen niet kunnen. 1 op de 8 kinderen groeit op in gezinnen die op het bestaansminimum leven en geen toegang hebben tot sport. Dat is 1 op de 4 kinderen in de steden. 70% van de kinderen met een fysieke beperking zegt eenzaam te zijn. Die cijfers zijn schokkend, voor Nederland. Ik heb zoveel te danken en weet wat sport brengt. Als je kinderen dit structureel aan kan bieden, zorgt dit voor #skills4life.

Welke bekende inwoner van Lisse of Lisserbroek heeft Colette Zee genomineerd?