Datum: 03-07-2022 - 22:55
20
jun
'22
Release-party nieuwe boek Leo Weijers
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings

Release-party nieuwe boek Leo Weijers

Op zaterdag 18 juni werd tijdens een feestelijke release-party voor genodigden in restaurant 'De Heerekamer' het boek 'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden'  gepresenteerd. De twee 'eerste exemplaren' van het boek werden overhandigd aan producer/songwriter /bassist Arnold Mühren (The Cats) en zangeres en Eurovisie Songfestival-winnares Getty Kaspers (Teach-In).....

Radiomaker Tom Blomberg ('De Avondspits', 'de Nationale Hitparade') en zanger Rudy van den Berg (The Motions/Galaxy Lin) waren ook aanwezig. Ook de Stichting Norderney, die het culturele en historische erfgoed van Radio Veronica uit de periode 1959 – 1974 bewaart en beheert, waren tijdens de release-party vertegenwoordigd, evenals het Museum van de 20ste Eeuw. Tijdens de release-party werden video-opnamen gemaakt voor diverse websites. Het boek is ondertussen overal verkrijgbaar!

Het boek 'Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden' begint bij die dieptrieste datum van 31 augustus 1974, waarop de zeezender Radio Veronica noodgedwongen haar uitzendingen moest staken. Vervolgens gaat het boek terug naar de turbulente Radio Veronica jaren 1972, 1973 en 1974, waarin zowel de verhuizing van golflengte (van 192 naar 538 meter), de stranding van de Norderney, de massademonstratie in Den Haag, de acties tot behoud van Radio Veronica en uiteindelijk het staken van de uitzendingen van de zeezender plaatsvinden. Die jaren worden nog altijd in één adem genoemd als het gaat om popmuziek. Het zijn de hoogtijdagen van de glam- en glitterrock van The Sweet, Slade, Wizzard, Suzi Quatro en Catapult en de shockrock van Alice Cooper en Lemming. Barry White en zijn Love Unlimited Orchestra veroveren de wereld, evenals de Amerikaanse Philly Sound van MFSB, The Three Degrees, The O'Jays, Harold Melvin & The Bluenotes en Billy Paul. In Nederland klinkt de paling- en vlaaiensound van The Cats, The Classics en The Walkers en de vetkuivenrock van Long Tall Ernie & The Shakers. Nieuwe talenten dienen zich aan, waaronder Gilbert O'Sullivan, Chi Coltrane, Electric Light Orchestra, Kayak, Greenfield & Cook en Dr. Hook & The Medicine Show. 'Beat behind the Dykes' is het credo dankzij onze eigen gevestigde Hollandse talenten Golden Earring, Shocking Blue, Earth & Fire, The Dizzy Man's Band, Tee-Set en Focus. Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Peter Koelewijn laten opnieuw van zich horen en het meesterwerk 'The Dark Side Of The Moon' van Pink Floyd wordt uitgebracht. Muzikale familieleden als The Osmonds, Bolland & Bolland en The Carpenters scoren hit na hit. De ex-Beatles Paul McCartney, John Lennon en George Harrison maken fraaie solo-albums en we nemen veel te vroeg afscheid van Jim Croce. Ook alle nummer 1 hitsingles en de meest spraakmakende elpees uit die jaren komen langs. Dit alles en nog veel meer vormen de ingrediënten voor een boek dat de ware muziekliefhebber vijftig jaar mee terugneemt in de tijd! Een feest van herkenning!

Info met dank aan Leo Weijers.

Foto's Jan Wessels.