Datum: 19-01-2022 - 21:31
11
jan
'22
De Reizende Ster: Arja Luijk.
Geschreven door Welzijnskompas

De Reizende Ster: Arja Luijk.

Buurtwerk gaat met de tuktuk op reis door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander. We gaan in gesprek met Lissers en Hillegommers die mooie ontmoetingen teweeg brengen, die voor warmte zorgen en dorpsgenoten bij elkaar brengen. Zij zijn bijzondere sterren die wij graag laten schijnen.....

Met wie maken we kennis vandaag?

Mijn naam is Arja Luijk, geboren in Leiden, getogen in Lisse. De Kreij is mijn meisjes achternaam. Familie de Kreij is er maar één van in Lisse.
Mijn ouders deden vroeger ook veel vrijwilligerswerk. Mijn moeder o.a. voor DSV Rustoord en de Christelijk gereformeerde kerk. Mijn vader voor de Harddraverij en het Corso.
Ik heb nog één jongere zus.
Ik ben getrouwd en moeder van 2 dochters; 23 en 28 jaar jong.

Waar word je blij van?

Mij maak je blij met spontane acties. Iemand die spontaan voor mijn deur staat voor een bezoekje of zomaar een bosje bloemen mogen ontvangen.
Mijn passies zijn fotograferen, paardrijden en schilderen.Fotograferen  doe ik al ruim 3 jaar voor Blik op Lisse. Hoe mooi is het dat mijn foto`s door velen worden bewonderd.

Mijn tweede passie is paardrijden. Dit heb ik van mijn 25ste tot mijn 32ste gedaan en nu vanaf mijn 50ste weer bij Manege Hillegom. Ook schilder ik graag. Ik geef ik op vrijwillige basis schilderles aan cliënten van het Raamwerk.
Ik pas regelmatig op de buurhond Floor en ga dan regelmatig met haar wandelen.
Het maakt mij ook blij om met mensen te werken met een beperking. Van beroep ben ik Z-verpleegkundige. Ik werkte als activiteitenbegeleidster bij Sein. Daar was ik af en toe op de manege te vinden om activiteiten te coördineren. Geweldig om al die blije gezichten te zien.

Wat brengt het je dat je een ander graag helpt?

Dat ik een ander graag help is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder is 91 jaar oud en zij woont nog zelfstandig. Het is mooi om te zien dat zij geen buur overslaat; iedereen ontvangt van haar een kaartje met een verjaardag. Zo was zij vroeger al; altijd aan een ander denken.

Mijn motto is: ‘geloof, hoop en liefde’. Omzien naar elkaar is heel belangrijk.
Ik ben aangesloten bij de kerkgemeenschap Open Hof in Hillegom en het is erg waardevol dat je met een klein beetje aandacht, bijvoorbeeld het sturen van een kaartje of een goed gesprek, een ander kunt opvrolijken.

Heb je een tip voor de lezers? (op het gebied van klaar staan voor een ander)

Soms moet jij zelf de eerste stap nemen en dan kom je er vanzelf achter dat het jou zelf iets moois brengt als je te hulp schiet.
Sta open voor een ander en heb geen verwachting terug als je een ander hulp biedt.
Laat een ander zoveel mogelijk zelf doen. Help als het echt niet lukt; dan kun je ondersteunen.
Zie het goede in de mensen.
Wat ik ook erg belangrijk vind is dat je geen haast moet hebben als je iemand wilt helpen. Denk niet ‘ff gauw’. Communicatie moet goed zijn.

Welke ster, die zorgt voor mooie ontmoetingen….die klaar staat voor een ander en een ander ziet, mogen we een volgende keer bij ‘De Reizende Ster’ in het zonnetje zetten?

Ik zal graag het ‘Reizende Ster’ stokje willen doorgeven aan Yvonne Bel.