Datum: 19-01-2022 - 20:50
11
jan
'22
Lisse verlengt subsidie 't Huys Dever weer met vier jaar
Geschreven door Gemeente Lisse

Lisse verlengt subsidie 't Huys Dever weer met vier jaar

Het college van burgemeester en wethouders van Lisse verlengt de subsidie voor de stichting Beheer Buitenplaats 't Huys Dever opnieuw voor een periode van vier jaar. Het college onderschrijft hiermee het belang van de buitenplaats aan de Heereweg als cultureel-historisch erfgoed. Er zijn goede afspraken gemaakt over onder andere het beheer en de archeologische en museale taken en de cultuureducatie....

Trouwlocatie

De buitenplaats dateert uit de periode na 1375 en is gebouwd door edelman Reinier Dever of d'Ever. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis. 't Huys Dever is het enige overgebleven woonhuis in deze vorm in de kuststreek. 't Huys Dever is vijf dagen per week geopend en is nu een trouwlocatie, er worden concerten gegeven en tentoonstellingen georganiseerd.

Vrijwilligers

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het 't Huys Dever in bezit van de gemeente Lisse, maar werd in 1996 ondergebracht in een private stichting, die subsidie ontvangt van de gemeente. "Het is belangrijk dat 't Huys Dever en de omliggende terreinen behouden blijven voor Lisse", aldus wethouder Jeffrey van Haaster. "Het is een bijzonder rijksmonument met een zeer rijke geschiedenis. Het is ook een plek waar heel veel vrijwilligers actief zijn om dit moois te behouden."

Toekomst

Waarnemend voorzitter Ignus Maes is blij dat de subsidie weer voor vier wordt verleend. "Het lijkt een automatisme, maar wij moeten toch telkens aantonen dat we goed en zorgvuldig met 't Huys Dever omgaan. En dat doen we met veel liefde en het besef dat het belangrijk is om deze mooie plek voor de toekomst te behouden."

De jaarlijkse subsidie EUR 76.000,- voor 't Huys Dever wordt besteed aan het beheer, exploitatie en onderhoud van het gebouw. Meer informatie of 't Huys Dever is te vinden op de website www.huysdever.nl  .