Datum: 03-07-2022 - 22:14
22
dec
'21
Eindejaarstoespraak 2021 burgemeester Spruit.
Geschreven door burgemeester Lies Spruit

Eindejaarstoespraak 2021 burgemeester Spruit.

Burgemeester Lies Spruit wenst iedereen een voorspoedig en gezond nieuwjaar!
"Onderstaand bericht is een compliment aan u. Voor uw doorzettingsvermogen, flexibiliteit en betrokkenheid. Want dat is wat mij het afgelopen jaar is opgevallen....

Wij als Lissers doen het samen". Lees het volledige bericht van de burgemeester hieronder.

Beste inwoners van Lisse,
Dit is mijn tiende eindejaars-'toespraak' als burgemeester in Lisse. Als ik eerlijk ben, had ik mij die heel anders voorgesteld. Samen met u op een mooie locatie....

Bij binnenkomst begroet ik dan samen met de wethouders alle aanwezigen. Kort, want ik ben vooraf altijd wat gespannen. Als de speech klaar is, laat ik de spanning van mij afglijden en kijk ik gezellig met u terug op het afgelopen jaar en natuurlijk alvast een beetje naar het nieuwe jaar.

Maar zo is het nu niet. Vorig jaar een video en dit jaar een brief. Nu ben ik ook een beetje gespannen vooraf. Want ik weet dat u net als ik het thuiszitten wel zat bent. Ik ben dol op Netflix en wandelen in ons prachtige dorp maar genoeg is genoeg. Ik weet dat u als ondernemer, professional, vrijwilliger en als mens iedere persconferentie afwacht om te zien wat de gevolgen voor u deze keer zijn. Ik weet dat u moe bent van het beroep dat keer op keer wordt gedaan op uw doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Ik weet ook dat er veel mensen ziek zijn geweest. En ook ernstig ziek en zelfs overleden. Ik weet dat u zich zorgen maakt. En ik weet dat u net als ik op zoek bent naar perspectief. Laten wij hopen dat het nieuwe jaar dat ook gaat bieden.

Daarom is deze brief een compliment aan u. De ondernemer die zich keer op keer aanpast aan nieuwe maatregelen. De docent, ouders en het schoolbestuur die steeds weer een stapje bij zetten. De zorg en hulpverlener die zonder klagen door blijft gaan. De vereniging die zich in allerlei bochten wringt om te zorgen dat wij zoveel mogelijk naar sport, cultuur, en vrijetijdbesteding kunnen. De politieagent en de boa die de ondankbare taak hebben om ons te helpen de regels te volgen. De collegeleden en raadsleden die met iedereen het gesprek aangegaan om te kijken of hulp nodig is. En u allemaal die onderling hulp biedt.
Want dat is wat ik u wil meegeven in deze brief. Dat is waar mijn hart warm van wordt. Dat wij als Lissers het samen doen. Misschien is dat wel de kracht van een dorp. Maar het is wel hoe wij het doen. Natuurlijk mopperen wij allemaal wel eens, maar samen zetten wij de schouders er steeds weer onder.

Neem nou de feestweek. Voor ons allemaal zo belangrijk. Wat ben ik trots op het doorzettingsvermogen en de slimme oplossingen die bedacht zijn. En zo zijn er veel meer ondernemers, instellingen en verenigingen met creatief talent. Een Lisser denkt niet in problemen, maar in oplossingen.

Het hoogtepunt voor mij was het jongerenfeest! Een jaar lang was er in de omgeving niets leuks voor jongeren en dan bij ons in Lisse een groot feest. Als burgemeester heb ik hier wel een paar nachten minder goed van geslapen. Zou dat wel goed gaan en niet al te veel mensen trekken? Op de avond zelf vond ik het zo spannend dat ik ben gaan kijken. Niet als burgemeester maar gewoon als Lies. Ik heb op een afstandje staan kijken. Iemand vroeg of ik binnen wilde kijken. Wat een feest en wat een blije jongeren. En door alle partijen goed georganiseerd.

Daarna liep ik een rondje door Lisse om te kijken of alles rustig was. En om te kijken of er nog jongeren op straat rondliepen die een praatje nodig hadden. Hier en daar wat groepjes jongeren. Er was een lange slungel die naar mij zwaaide en riep: Hé burgemeester! Ik vroeg hoe hij mij kende. Van het schoolontbijt op de basisschool. Hij herkende mij wel, ik hem na al die jaren natuurlijk niet.
Laten wij elkaar ook het komende jaar weer kennen en zien. Voor deze feestdagen wens ik u warmte toe met de mensen die u dierbaar zijn. En natuurlijk voor ons allen een voorspoedig en gezond nieuwjaar!
Op de foto: een fijne herinnering aan de prachtige winter in februari van dit jaar!