Datum: 18-08-2022 - 18:37
17
dec
'21
1000 m heggen en hagen voor de patrijs
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings

1000 m heggen en hagen voor de patrijs

Agrarische natuurcoöperatie De Groene Klaver heeft deze maand bijna 1000 m heggen en hagen aan laten planten op agrarische gronden in en nabij de Beekpolder en de Hoogeveense polder. Zij kon dat doen doordat er gelden van het Actieplan Boerenlandvogels van provincie Zuid-Holland aan de Groene Klaver toegekend zijn....

De gekozen plantlocaties zijn in overleg met de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond vastgesteld.

De Groene Klaver is een coöperatie van boeren, tuinders en bollenkwekers die zich inzetten voor natuur en landschap in het agrarisch buitengebied. ANLV Geestgrond is al meerdere jaren middels een patrijzenproject intensief bezig met het verbeteren van de leefomstandigheden van de patrijs in de Bollenstreek.

Door de gebiedseigen heggen en hagen te clusteren ontstaat een netwerk van schuilmogelijkheden voor de patrijs. Het uiteindelijke doel is om het aantal van dertig paartjes patrijzen, dat door ANLV Geestgrond geteld is, flink te laten groeien. Heggen en hagen zijn hierbij onmisbaar.

Bouwmeester Vaste planten.

Een van de kwekers die heggen en hagen aan heeft laten planten is Bouwmeester vaste planten uit Noordwijkerhout. Gastheer was Cor Bouwmeester. Zijn zonen Sam en Pim hebben het bedrijf van zo’n 20 ha dan wel van hem overgenomen, Cor zelf is nog veel op het bedrijf aanwezig en dan met name bij de administratie.
Cor: “Nu lopen er niet veel patrijzen meer in de polder, vroeger wel. Dit komt vooral door het aantal vossen in het gebied. Dat aantal wordt nu gereguleerd.” Cor Bouwmeester houdt met zijn bedrijfsvoering rekening met de natuur. "Alles dat we kunnen doen, doen we. We hebben natuurlijke slootranden, verstoren geen broedende vogels en stoppen energie in het in stand houden van de natuur. Daar past de aanplant van heggen en hagen goed bij. Het is noodzakelijk voor het behoud van de patrijs".

Bij nog acht andere kwekers zijn heggen en hagen aangeplant. Ook voor komend jaar heeft de De Groene Klaver projectgelden aangevraagd om nog meer heggen, hagen en wintervoedselakkers te kunnen realiseren.

Heggen en hagen in de Bollenstreek voor meer biodiversiteit

De Bollenstreek wordt van oudsher gekenmerkt door de vele liguster- en beukenhagen die als windkering dienden. Veel van deze hagen zijn echter verdwenen. Het aanplanten van deze heggen en hagen is belangrijk voor het groene netwerk in de Bollenstreek. Zowel regelmatig geschoren hagen als lossere heggen bieden beschutting voor patrijzen en andere bollenvogels. In de luwte van hagen leven meer insecten. In een bloeiende heg vinden insecten ook extra voeding.

Reden genoeg om de karakteristieke heggen en hagen weer een prominentere plek in de Bollenstreek te laten innemen.. De aanplant zorgt voor meer biodiversiteit in onze streek. Weet u een plek in het buitengebied die een ouderwets mooie beuken- of ligusterhaag kan gebruiken? Laat het ons weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Samen gaan we voor verhoging van de biodiversiteit in de Bollenstreek.

Hogeveense polder.

De Hogeveense polder ligt ingeklemd tussen de Leidsevaart en de Herenweg in Noordwijkerhout. De Hogeveense polder wordt ook wel de proeftuin voor het ‘landschap van de toekomst’ genoemd, het paradepaardje van de Bollenstreek.
Het telt zo’n 38 percelen in totaal 236.600 m2 (236 ha = 472 voetbalvelden)

Toekomst.

Vanuit de Groene klaver wordt er met dit project zo’n 800 m haag geplant. Vanuit Geestgrond komen er 2000 planten bij (400 tot 500 m haag)j. Er ligt een verzoek om het project te vergroten en nog eens 750 m te kunnen aanplanten. Geïnteresseerde bedrijven hebben zich hiervoor al gemeld. Het wachten is op een goedkeuring van subsidie aanvragen.

Oud bollenkweker Martien van der Poel uit Noordwijkerhout bezoekt, in opdracht van De Groene Klaver, geïnteresseerde kwekers in het gebied om afspraken te maken voor de aanleg en onderhoud van heggen en hagen. Naast de kosten van de aanplant is ook een onderhoudsvergoeding beschikbaar. Bezit je agrarische gronden en heb je interesse? Martien is te bereiken via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.