Datum: 23-05-2022 - 00:26
02
dec
'21
Uit je BOL gaan met....Pien Hersman.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings

Uit je BOL gaan met....Pien Hersman.

De  rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Lisse en Lisserbroek aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf.
Dit keer is het de beurt aan ......Pien Hersman

Van wie ben je er een?

Ik ben een dochter van Martin Hersman, geboren in Sassenheim en Colette Zee, die uit Den Haag komt. Mijn zusje is Veerle.

Je jeugdjaren: hoe kijk je daarop terug?

Ik heb een hele onbezorgde jeugd (ik ben 17 jaar, dus ben nog steeds niet volwassen haha). Alles speelde tot mijn 10e jaar in Lisse en omgeving af. Lisse is lekker klein, maar toch heb je er alles. Alles is op fietsafstand, je kunt als kind al jong zelf naar school en je kunt er alles doen. Ik wilde al heel jong op schaatsen, omdat ik vaak met mijn ouders meeging naar Thialf, maar dat hielden ze jaren tegen, iets van 5 jaar. Ze vonden dat ik alles in Lisse kon doen en wilden mij niet pushen om net als zij ook schaatser te worden. Ik deed aan judo, atletiek bij de Spartaan en ging ook een jaartje turnen. Ik vond het geweldig als er natuurijs lag om uren op de slootjes te staan. Ik heb foto’s dat ik op mijn 5e op de Kaag reed. Op mijn 8e mocht ik eindelijk op skeeleren in Lisserbroek, omdat ik erom bleef vragen. Uiteindelijk gingen die kinderen in de winter ook schaatsen in Leiden. Ik had het toen dus mooi voor elkaar en konden mijn ouders mij niet meer tegenhouden en kon ik doen wat ik het liefste deed.
Mijn wereld is daarna al snel groter geworden door de trainingen die in Haarlem plaatsvonden en door de wedstrijden door heel het land. Al jong had ik vrienden die ver buiten Lisse wonen en dat is nu allemaal alleen maar groter geworden.

Waar kennen mensen jou van?

Ik denk dat mensen mij kennen als Pien de schaatsster of dochter van. Ik schaats bij KNSB Talentteam Noord West en doe mee met Nationale junioren schaatswedstrijden en ben een aantal keer Nederlands Kampioen geworden. Eind oktober heb ik mijn debuut in een vol Thialf gemaakt tijdens de Daikin NK-afstanden 500 meter bij de senioren. Dus misschien dat mensen dat gezien hebben in de krant of op tv.
Vaak kennen mensen mij door mijn achternaam, want mijn vader heeft vroeger professioneel geschaatst. Het heeft voordelen, maar soms is het ook best lastig. Dat merkte ik voor het eerst een maand geleden bij het NK. Er ging veel aandacht naar mij in Thialf als dochter van, maar de kop is eraf. Nu weet iedereen dat en kan ik de volgende keer gewoon lekker Pien zijn.

Waar word je gelukkig van?

Ik word gelukkig van met vrienden zijn en lekker ontspannen. Door mijn drukke trainingsschema en school is het lastig om mijn vrienden te zien. Ik heb wel veel contact via sociale media, maar ik vind het superleuk als ik ze eens in de zo veel tijd in het echt kan zien. Eten vind ik ook belangrijk. Als sporter moet ik natuurlijk goed op mijn voeding letten, maar af en toe kan ik goed genieten van een lekker diner. Ik hou ook van mooie spullen, shoppen vind ik dus ook heel leuk om te doen.

Je favoriete vakantie en/of vakantiebestemming?

Mijn ouders zijn enorme Italië-gangers. Ik heb geloof ik het hele land al gezien, van noord tot zuid. De mensen, het eten, de stadjes en de uitzichten spreken mij enorm aan, het liefste aan zee. Tegenwoordig train ik gewoon door op vakantie. Sprongen, fietsen en we zoeken een lokale sportschool op. Het is altijd erg grappig om tussen de locals te trainen. Ik sta dan te squatten en dat vinden die kleine Italiaantjes altijd wel indrukwekkend. Op mijn bucketlist staat nog steeds New York. Daar zou ik heengaan met mijn moeder na het schaatsseizoen in april. Helaas is dat al 2x niet gelukt door de bekende reden. Wintersport vind ik natuurlijk superleuk, heel hard naar beneden skiën. Tot 2 jaar geleden deden we dat, maar nu ik serieuzer schaats, past het niet meer in mijn planning met wedstrijden, maar dat komt wel weer. Maar mijn favoriete vakantiebestemming blijft ergens aan het strand met een mooie blauwe zee. Qua land heb ik niet echt een voorkeur, maar op Ibiza heb ik heel erg genoten.

Ben je een ochtend- of een avondmens?

Een absoluut avondmens. Ik heb het ’s morgens best zwaar met opstarten en heb altijd een lekkere cappuccino nodig. Ik zit in mijn eerste jaar op de Johan Cruyff Academy, commerciële economie, en hoef maar 2 x vroeg naar Amsterdam. De andere ochtenden start ik rustiger op en doe ik vaak eerst een training als ik geen online les heb, Het nadeel is dat ik ’s avonds vaak niet kan slapen en ik die uren slaap enorm nodig heb om uitgerust te zijn voor de trainingen.

Wat wil je zeker nog doen? De zogenaamde to do list.

Die reis naar New York wil ik echt nog heel graag doen. Ik hoop verder nog veel mooie reizen te maken. Ik zeg altijd dat ik een Range Rover wil, maar ervaringen zijn veel mooier. Ook lijkt het mij heel vet een keer uit een vliegtuig te springen. Ik wil heel graag nog vele mooie wedstrijden schaatsen over de hele wereld en veel mensen ontmoeten. Dus nog een tijd lang doen wat ik het leukste vind: schaatsen.

Welke  bekende (man/vrouw) voor Lisse(rbroek) heeft  Pien Hersman genomineerd?