Datum: 19-01-2022 - 21:36
29
nov
'21
Zuid-Hollandse ouders geven vaak originele babynamen.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings

Zuid-Hollandse ouders geven vaak originele babynamen.

Kijkend naar alle Nederlandse provincies staat Zuid-Holland op de een na hoogste plek als het gaat om originaliteit van babynamen. Dit blijkt uit onderzoek van de afgelopen 70 jaar analyse. Hierbij is ook gekeken naar de lengte van voornamen over tijd en de betekenis en oorsprong van namen......

Zuid-Hollandse inwoners erg vaak origineel

De drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt per regio. De provincie Zuid-Holland is het op een na diverst met voornamen. Alleen Flevoland scoort hoger. Inwoners uit de provincie Limburg zijn het minst divers als het gaat om voornamen.

Vergeleken met de jaren '50 en '60, kiezen ouders nu over het algemeen vaker voor een unieke naam. Waar destijds 38% van de jongens en 43% van de meisjes een voornaam kregen die in de top 10 populairste namen stond, ligt dit percentage nu op slechts 2%.

Voornamen worden steeds korter

Vóór 1980 kreeg 70% van de pasgeborenen in Nederland een voornaam van 6 of meer letters. Tegenwoordig kiezen ouders juist steeds vaker voor kortere namen. Sinds 1990 is compact de norm: 80% van de babynamen bestaat uit 5 letters of minder.

Dit betekent overigens niet dat 'ouderwetse' namen helemaal verdwijnen. Vaak wordt door ouders gekozen voor kortere versies van langere namen, zoals Sam (Samuel), Daan (Daniël), Liv (Olivia) of Evi (Eveline).

populaire jongensnamen 2019  populaire meisjesnamen 2019 
 Noah
Daan
Lucas
Lievi
Sem
Finn
Liam
Milan
Luuk
Bram
Emma
Mila
Sophie
Zoë
Julia
Tess
Sara
Anna
Evi
Saar

Betekenissen en oorsprong

Het grootste deel (19%) van de voornamen in Nederland heeft betrekking op persoonlijkheidskenmerken, zoals Dries (dapper), Anita (genadig) en Mariëlle (opstandig). Ook de natuur en dieren zijn met 17% een grote inspiratiebron, en leidden bijvoorbeeld tot Olivier of Olivia (olijfboom), Arie (leeuw) en Arthur (beer).

Het grootste deel van de populaire voornamen komt uit het Latijn (10,4%), gevolgd door het Angelsaksisch (9,6%). Oer-Hollandse namen, zoals Cornelis, Willem en Pieter, zijn met 8,7% in de minderheid.

De volledige analyse is gevisualiseerd op https://www.beslist.nl/info/babynamen.html

Jullie geboortekaartje op Blik op Lisse?

U kunt de redactie van Blik op Lisse uw geboortekaartje/foto van uw pasgeborene  toesturen. Een familiebericht plaatsen voor particulieren is kosteloos. Deze nieuwswebsite trekt vele bezoekers per dag en is dus een prima medium om uw familiebericht kenbaar te maken aan Lisse en Lisserbroek.....

U kunt uw foto of kaart digitaal aanleveren in het formaat van minimaal 1000x800 en mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Er zijn dus geen kosten aan verbonden.

Afbeelding van Mario D via Pixabay