Datum: 30-11-2021 - 08:15
24
nov
'21
3 Brandweermannen redden familieleden. (foto's en video)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

3 Brandweermannen redden familieleden. (foto's en video)

Het zal je toch maar gebeuren dat je als vrijwillige brandweerman op je laatste 'klus' je familie moet redden. Op 23 november hield de brandweer van Lisse een oefenavond in Lisse. Dit vond plaats bij aannemersbedrijf Zandvliet. Het zou voor drie brandweermensen hun laatste kunsie' zijn.'.....

Door buren van Zandvliet was gebeld dat er rook uit het gebouw kwam. Jan Zandvliet, zelf ook lid van brandweer Lisse, fungeerde nu als 'gastheer' en meldde de aangekomen 2 brandweerwagens en ladderwagen dat er nog mensen in het pand aanwezig waren. En dus werden Joop en Ton het pand in gestuurd en stapte Marian in het bakje van de ladderwagen.

Joop Baak.

Joop Baak stopte 1 november na 15 jaar bij de brandweer. Hij werkte op het gemeentehuis van Lisse bij de afdeling bouw- en woningtoezicht. Baak: "Vanuit die functie werd ik gevraagd of ik overdag inzetbaar zou zijn voor de brandweer. Ze hadden in die tijd problemen met de bezetting. Ik vond het wel leuk en ben toen de brandweeropleiding gaan doen."
Baak stopt niet alleen vanwege zijn leeftijd, maar moet als ambtenaar in HLT verband ook een paar dagen in Sassenheim werken.
Het mooiste van zijn vrijwilligerswerk bij de brandweer is het gevoel dat je iets voor iemand kan betekenen. Ook de sfeer binnen het team van kazerne Lisse vond hij heel prettig.

Marian v.d. Bosch

Op 1 december neemt na 20 jaar Marian vd Bosch afscheid van de brandweer. Zij moest in de ladderwagen haar vriend en familieleden redden die op het dak op redding zaten te wachten. Een emotioneel moment voor haar.
Zij raakte met de brandweer in aanraking toen er een flyer op de mat lag dat de brandweer op zoek was naar vrouwen. Zij besloot daarop naar de informatie- avond te gaan. De mijlpaal van 20 jaar vond ze een mooi moment om te stoppen. Ze zal het teamwork en het samen van de klus zeker gaan missen.

Ton Stolker

Ton Stolker hangt 31 december de brandweerslang aan de wilgen. Hij heeft maar liefst 36 dienstjaren achter zijn naam staan. Stolker had toen hij ongeveer 14 jaar was een jeugdvriend die bij de jeugdbrandweer zat in Nieuw - Vennep. Toen hij 18 werd moest hij daar stoppen en heeft hij drie jaar gewacht tot er plek was bij brandweer Lisse. Zijn eerste grote uitruk was de brand bij HIC (Horeca Inkoop Centrale). Ton: "het was een enorme grote brand. Samen met mijn vriend waren we eigenlijk nog niet helemaal opgeleid, maar deden we wel volledig mee. We stonden op het dak en zagen de brand snel op ons afkomen. We moesten zelfs de slang naar beneden en snel met de ladder weer naar beneden." ook branden waarbij dodelijke slachtoffers vallen blijven Stolker bij. Zo herinnert hij zich nog een brand in Hillegom waar een zevenjarige jongen kwam te overlijden.

Stoker blijft nog wel hoofdofficier van dienst en zal meer leiding gaan geven. Twee zonen van Stolker zijn in de voetsporen getreden van hun vader en zijn nu brandweermannen bij kazerne Lisse.

Aanvulling

De brandweer heeft een leeftijdsgrens van 55 jaar en alle drie hebben ze deze grens gepasseerd. Voor alle drie zou 23 november de laatste oefenavond zijn. Er werd groot ingezet. De brandweer rukte uit met twee tankautospuiten en een ladderwagen .Bij een brandmelding bleek een aantal mensen vermist te zijn. De slachtoffers waren familieleden van de afscheid nemende brandweerlieden tot grote verrassing van Marian, Ton en Joop.

Hun plekken zullen opnieuw opgevuld moeten worden. Adviseur/trajectbegeleider en ploegchef van Brandweer Hollands Midden Arco Tuinier hoopt dat de korpsavond begin februari plaats kan vinden. Dan krijgen Ton Marian en Joop hun oorkonde. 
Tuinier hoopt ook dat er vanuit Lisse zich weer vrijwilligers aanmelden. Vooral overdag is de bezetting wat aan de magere kant.

En terwijl de manschappen en burgemeester Spruit (als hoofd van de brandweer) aan het napraten waren onder het genot van een bakje koffie en petit vour van Patisserie Vermeer ging de pieper alweer af: First responder, hartstilstand.

Met dank aan Arco Tuinier voor de benodigde informatie.