Datum: 25-10-2021 - 16:07
13
okt
'21
Verkeer krijgt voorrang.
Geschreven door Wethouder Jolanda Langeveld

Verkeer krijgt voorrang.

Sinds een paar maanden heb ik een goed voornemen: lopen of fietsen vaker de voorkeur geven boven de auto. Dat bevalt vrij goed! Met een forse tegenwind is het even zwaar op weg naar een afspraak, maar ik hoop het vol te houden. Lekker in de frisse lucht wat extra beweging pakken. Dan sla ik meteen twee vliegen in een klap.....

Bovendien is het stimuleren van lopen en fietsen een ambitie in onze mobiliteitsvisie. Nog meer reden dus om zelf ook op die fiets te stappen.

Uitvoering

De raad heeft de mobiliteitsvisie in september vastgesteld. De ambities en grote lijnen zijn akkoord. We werken nu hard aan de uitwerking ervan. In december is er een nieuw mobiliteitsplan inclusief uitvoeringsprogramma voor onze gemeente. Daar betrekken we inwoners en partners bij, net als we hebben gedaan met de visie. Het is fijn dat zoveel mensen begaan zijn met verkeer en verkeersveiligheid en met veel enthousiasme betrokken willen zijn.

Opletten

Al fietsend vallen mij zaken op en dan denk ik ‘wat kan hier beter en wat kunnen we doen?’. Neem de elektrische fietsrijders en de scooterrijders. Ze suizen vaak op hoge snelheid voorbij. Het is dus opletten geblazen op de redelijk smalle fietspaden. Zijn die eigenlijk nog wel van deze tijd of moeten ze breder worden? Bij het naderen van rotondes let ik ook extra goed op, omdat automobilisten vaak galant zijn en voorrang geven terwijl ik dat niet heb. Uiteraard dank ik dan hartelijk, maar ik zie de automobilist achter de voorrangverlener af en toe verbeten kijken. Die moest plotseling afremmen.

Andere vragen

Is het een idee om meer in te zetten op gedragscampagnes en bewustwording rondom verkeersveiligheid? We maken allemaal gebruik van de wegen, maar we hebben verschillende doelen; de een is onderweg van a naar b, de ander recreëert en weer een ander sport door te wielrennen of hardlopen. Welke weggebruiker geven we voorrang en waar doen we dat?
Een andere vraag die ik mezelf vaak stel is of er meer fietsenstallingen bij moeten. Zelf moet ik op mijn bestemming vaak zoeken naar een plek voor mijn fiets.

Wat valt u op?

Kortom, zo’n fietstochtje geeft altijd weer stof tot nadenken, maar dat is vanuit het perspectief van de fietser. Neem je de auto, bus of benenwagen, dan zijn er waarschijnlijk andere zaken die opvallen. Die zijn ook belangrijk. Ik ben heel benieuwd naar wat u opvalt in het verkeer en wat u anders zou willen. Hoe meer ervaringen ik hoor, hoe beter. Dus, mocht u al lopend, fietsend of in de bus of auto inzichten of ideeën krijgen, laat het mij dan weten! Mijn mailadres staat hieronder.

Jolanda Langeveld, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.