Datum: 04-06-2023 - 15:33
13
okt
'21
Netwerkbijeenkomst voor ondernemers Lisse over criminaliteit.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Redactie BON

Netwerkbijeenkomst voor ondernemers Lisse over criminaliteit.

ondernemersvereniging Business Club Lisse! hield op dinsdag 12 oktober samen met de gemeente Lisse een netwerkwerkbijeenkomst, waarbij ondermijning centraal stond. Voorzitter Jos van der Vlugt opende de avond, waar ongeveer 65 ondernemers bij aanwezig waren. ook niet leden van de BCL waren van harte uitgenodigd.....

De BCL had voor deze netwerkbijeeenkomst gekozen voor een stevig thema, vaak onzichtbaar, maar belangrijk voor iedere ondernemer: Hoe houdt u uw bedrijf weerbaar tegen georganiseerde criminaliteit?
Georganiseerde criminaliteit bevindt zich niet ver van je bed. Landelijk zie je dat criminelen uit de onderwereld steeds meer druk uitoefenen op diensten van bedrijven in de bovenwereld. Deze ontwikkeling wordt ook wel ondermijning genoemd.
Met onze aantrekkelijke ligging zo tussen de grote steden, moeten ook wij alert zijn. Door goed op te letten, kunnen we criminaliteit in onze omgeving zoveel mogelijk weren en hiermee schade voor de bedrijven en directe omgeving voorkomen. Landelijk gezien is een aanpak ontwikkeld en ook gemeente Lisse is hiermee samen met politie, het Openbaar Ministerie en andere partners intensief aan de slag.

Ook van der Vlugt zelf vertelde zelf ervaring te hebben met ondermijning van zijn bedrijfsvoering, een heel actueel onderwerp dat je eigenlijk pas ontdekt als het probleem er is

Na de introductie kreeg burgemeester Lies Spruit het woord: "We zijn in onze streek aantrekkelijker voor criminelen dan mensen denken." Daarbij noemde Spruit ook de gunstige ligging ten opzichte van bijvoorbeeld Schiphol en bloemenveiling Aalsmeer.
En dus moet er zo goed mogelijk samengewerkt worden met allerlei instanties, waarbij ook de melding van verdachte omstandigheden zeer belangrijk is. Hiermee wordt volgens Spruit niet altijd zichtbaar, maar zeker achter de schermen aan gewerkt. Spruit: "Samen willen we zo veel mogelijk misstanden signaleren, aanpakken en proberen te voorkomen. Dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we u als ondernemer voor nodig. Daar hebben we de inwoners voor nodig. Als we met elkaar alert zijn we mogelijk in een vroeg stadium ingrijpen. Wees alert en meldt uw vermoedens tijdig. Zo helpt u voorkomen dat criminelen terrein winnen. Daarmee voorkomen we oneerlijke concurrentie. " De burgemeester gaf aan dat het belangrijk is om in bepaalde gebieden verpaupering tegen te gaan.

Gastspreker Mathijs Zwinkels vertelde over zijn eigen ervaringen in de criminaliteit, de wereld die hij van binnenuit kent. Hij gaf praktische adviezen om ondernemer te wapenen tegen dit soort criminaliteit. De 'DO's en de DON'T's