Datum: 19-09-2021 - 07:21
28
jul
'21
Flexible Human Services (FHS) begeleidt werknemers tijdens coronatijd en vaccinatie.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Flexible Human Services (FHS) begeleidt werknemers tijdens coronatijd en vaccinatie.

Flexible Human Services is al 19 jaar partner in internationale arbeidsbemiddeling. In 2002 begonnen als klein hecht team en inmiddels ontwikkeld en uitgegroeid tot naar een professionele organisatie met dagelijks ruim 2000 uitzendkrachten aan het werk bij meer dan 200 bedrijven. Thuis in uitzenden en detacheren in de agrarische sector, logistiek, productie, voedingsindustrie en techniek....

Flexible Human Services (FHS) begeleidt werknemers tijdens coronatijd en vaccinatie.

De redactie van Blik op Lisse ging langs bij FHS en sprak daar met directielid Nathalie Geerlings, marketing en communicatiemedewerkster Natasja van den Burg en coronacoördinator Maartje Groenewegen. Hoe is FHS omgegaan met hun werknemers tijdens coronatijd en vaccinatie?

Inzet en steun tijdens corona.

De afgelopen maanden is er door FHS veel tijd en energie gestoken in voorlichting van de uitzendkrachten m.b.t. coronaregels, gezondheid in coronatijd en vaccinatie. Hiervoor is bijvoorbeeld een speciale pagina ingericht op de FHS website met veel informatie en doorlinks naar andere de Rijksoverheid en andere website pagina's met informatie over corona. De informatie staat er in meerdere talen. Er is een speciaal vaccinatie eigen corona emailadres opgezet waarnaar allerlei vragen gestuurd kunnen worden en er is een corona vaccinatie vragen spreekuur.
In coronatijd heeft FHS voor zijn eigen medewerkers zelfs een eigen teststraat ingericht, voor zowel het kantoorpersoneel als alle uitzendkrachten. Preventief werd daar het kantoorpersoneel iedere week getest en door deze eigen teststraat kon FHS veel effectiever werken en was de uitslag ook eerder bekend.

Directielid Nathalie Geerlings: "Voor een aantal mensen van ons is deze organisatie een hele dagtaak, maar de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers staat altijd voorop. Ons team Sociale Begeleiding bestaat normaal gesproken uit vier mensen. Vanwege corona zijn er drie(!) fulltime functies extra bijgekomen in dit team. In totaal zijn dus zeven mensen dagelijks bezig om alles in goede banen te leiden. Zij houden zich bezig met het dagelijks nabellen van mensen en informatie verstrekking. Het doen van eigen bron-en contactonderzoek en het verhuizen van eventuele positieve mensen naar aparte huisvesting behoort ook tot hun werkzaamheden. Ze doen zelfs boodschappen voor mensen in Quarantaine. Maar vooral heel veel vragen beantwoorden met betrekking tot corona, quarantaine, vaccinatie etc.."

Maartje Groenewegen coördineert dit. Op dit moment houdt ze zich vooral bezig met het organiseren van groepsvaccinatie voor de arbeidsmigranten. Het is een hele uitzoekerij om te kijken of de mensen reeds een eerste vaccinatie in hun eigen land gehad hebben en van welk vaccin dit was. Zij gaat dan verder kijken waar de uitzendkracht werkt en woont en er wordt een transportplanning gemaakt.

Vaccinatie buitenlandse werknemers.

Zoals de uitzendkrachten gewend zijn, assisteert een team van medewerkers van FHS waar nodig bij het maken van vaccinatieafspraak én het vervoer daarheen. Met meerdere touringcars en FHS busjes is er al een aantal weekenden op rij naar de vaccinatielocaties gereden. Deze groepsvaccinatie is mede mogelijk gemaakt door GGD Haaglanden, GGD Hollands Midden en GGD Hollands-Noorden.

De arbeidsmigranten mochten in principe met de Nederlandse leeftijdsgroepen mee om zich te laten vaccineren. Maartje: "De praktijk is echter, dat als ze belden om een afspraak te maken er niemand was die hen te woord kon staan in hun eigen taal. De GGD is hier niet op ingericht. Dat maakt het wat lastig en daarom hebben we besloten de hele communicatie op te pakken. We willen alles zelf regelen om het zo laagdrempelig mogelijk te houden."

Op dit moment zijn al zo'n 400 tot 450 werknemers gevaccineerd met behulp van de inzet van FHS. Daarnaast hebben veel mensen zichzelf ook laten vaccineren in hun eigen land.

Een kleine GGD.

De geldende opgelegde coronamaatregelen vanuit de overheid werden door FHS nog strenger opgepakt. Als een uitzendkracht uit het buitenland weer terug kwam moest deze verplicht eerst vijf dagen in quarantaine. Hiervoor hebben we zelfs een extra grote accommodatie afgehuurd om dit te kunnen faciliteren. Maartje: "Eigenlijk waren we een soort van eigen GGD. Als er iemand besmet was deden we zelf een bron- en contactonderzoek. Soms werden er hele groepen in quarantaine gezet, om verder besmetting te voorkomen."

In eerste instantie waren de GGD's nog niet klaar voor de vraag om arbeidsmigranten te vaccineren. Vóór juni was groepsvaccinatie, zoals deze nu door FHS is ingezet, niet mogelijk. We zijn blij dat het nu allemaal op orde is en hopen op veel meer gevaccineerden.

Talent to... work together! De slogan van Flexible human Services, ook in coronatijd.

Video.

Afgelopen weekend heeft FHS, met toestemming van GGD Hollands Midden, een video opgenomen over hoe het vaccinatieproces voor de uitzendkrachten bij de GGD in zijn werk gaat. Adrian Nkwamu, in Polen uitgeroepen tot de 1e Vice Mister van Polen én uitzendkracht bij FHS, treed in deze video naar voren als ambassadeur! Bekijk de video hier!

- Nederlands

- Engels

- Pools

Website FHS