28
jul
'21
Prikbus en prikangst. (cijfers week 29)
Geschreven door GGD Hollands Midden

Prikbus en prikangst. (cijfers week 29)

De GGD Hollands Midden gaat sinds kort de wijk in met prikbussen. Vorige week dinsdag stond er een prikbus in Katwijk. Dat was een groot succes. Er zijn 240 personen gevaccineerd. Dat is veel meer dan verwacht. Daarom worden de komende weken meer prikbussen ingezet. De prikbus in Katwijk blijft de komende dinsdagen op het Andreasplein staan....

Op woensdag 4 augustus staat er van 12.00-18.00 ook een prikbus voor het gemeentehuis in Lekkerkerk (burgemeester van der Willigenstraat 58). Mensen die langskomen hebben geen afspraak nodig en worden gevaccineerd met Pfizer.

Tweede prik

De GGD Hollands Midden merkt dat veel mensen zonder afspraak langs willen komen bij de prikbus voor de tweede prik. Dat kan niet. Je kan alleen langskomen zonder afspraak als je nog geen prik hebt gehad. Tijdens het zetten van die eerste prik wordt een afspraak gemaakt voor je tweede prik. Vergeet niet je mondkapje en ID-bewijs mee te nemen als je langskomt.

Er zijn twee redenen waarom je niet zomaar zonder afspraak kan binnenwandelen voor je tweede prik. De Gezondheidsraad heeft besloten dat er minimaal 21 dagen tussen de eerste en de tweede prik moeten zitten. Deze minimale tijd is nodig om het vaccin goed te laten werken en is ook veilig. De GGD mag niet van die termijn afwijken. Het is daarnaast niet haalbaar om bij alle mensen die zomaar binnenlopen te kijken of zij al wel of niet aan de minimale 21 dagen voldoen. Dat kost veel tijd en zorgt voor opstoppingen en vertraging. Wij werken daarom alleen met afspraken voor de tweede prik. Dan weten wij zeker dat wij de vaccins veilig en volgens de regels zetten.

De tweede reden heeft te maken met de uitvoering van de vaccinatiecampagne door de GGD. De GGD zet duizenden prikken per dag. Er is landelijk niet voldoende vaccin beschikbaar om op onze locaties met een grote voorraad te werken. Door te werken met afspraken zetten we alleen tijdsloten open waar we ook voldoende vaccin voor hebben. Zo weten we zeker dat iedereen die een afspraak heeft ook echt gevaccineerd kan worden.

Prikangst

Ongeveer 35% van de Nederlanders heeft last van een vorm van prikangst. Prikangst varieert van een vervelend en gespannen gevoel tot plotselinge paniek bij het zien van een naald. Sommige mensen kunnen niet meer helder denken, anderen gaan trillen of zweten, worden misselijk of gaan snel ademen. Andere klachten zijn een hoge hartslag, tintelingen of duizeligheid. Sommigen krijgen het gevoel flauw te vallen of de neiging om weg te vluchten. 'Even' doorbijten en snel prikken lukt dan niet.

Op de GGD-vaccinatielocaties helpen wij je met je prikangst. Als je bij binnenkomst vertelt dat je het spannend vindt, kijken wij wat jij nodig hebt. In sommige gevallen loopt er een medewerker met je mee. In andere gevallen is het verstandig dat je liggend gevaccineerd wordt. Daarvoor zijn speciale prikcabines.

Er zijn alvast een aantal algemene tips die wij je mee willen geven: ​

- Allereerst is het belangrijk om over je prikangst te praten. Zowel met bekenden als met de medewerkers op de GGD-locatie.
- Kijk weg als de naald in beeld komt.
- Denk tijdens het prikken aan iets leuks of bedenk waarom het belangrijk is dat je de vaccinatie krijgt.
- Ontspan. Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Blijf focussen op je ademhaling.
- Tot slot kun jij jezelf belonen na het prikken. De GGD Hollands Midden geeft iedereen een ijsje na vaccinatie.

Merk je dat deze tips jou niet genoeg helpen en zie je echt extreem op tegen het halen van een vaccin? Dan denkt de GGD Hollands Midden graag met je mee over andere opties. Hiervoor kun je contact opnemen met het regionale callcenter via 085 - 078 28 78 (09:00-17:00 uur). Zij kunnen in sommige gevallen een speciale vaccinatieafspraak maken op één van de GGD-kantoren. Eventueel kunnen zij je ook in contact brengen met gespecialiseerde prikpoliklinieken in Nederland.

CoronaCheck-app

Er zijn helaas nog steeds veel mensen bij wie de CoronaCheck-app niet werkt. Op de website https://status.coronacheck.nl kun je zien welke problemen nog niet opgelost zijn. Staat jouw probleem daar niet tussen? Dan kan de helpdesk je mogelijk verder helpen door jouw gegevens goed te zetten.

Voor vragen over niet kloppende gegevens kun je bellen met 0800-5090 (dagelijks 08:00-22:00). Werkt je app helemaal niet? Dan is er iets technisch aan de hand. Voor vragen over de app zelf kun je contact opnemen met de technische helpdesk via 0800-1421 (dagelijks 08:00-20:00). Wij weten dat de helpdesk niet altijd kan helpen. Wij begrijpen dat dit erg vervelend is. Zeker als je op vakantie wilt.

Wat zijn de oplossingen als de helpdesk je niet kan helpen? Je kunt altijd een gratis PCR-test doen. Bij een negatieve uitslag krijg je een QR-code in je CoronaCheck-app. Het duurt maximaal 30 uur voordat je uitslag in de CoronaCheck-app staat. Als je een afspraak maakt, kun je kiezen voor een PCR-test of een antigeentest (sneltest). De antigeentest is alleen geldig in Nederland. Ga jij naar het buitenland? Vraag dan een PCR-test aan. Deze wordt namelijk wel geaccepteerd bij internationale reizen.

Tot slot stempelt de GGD nog steeds gele boekjes. Veel landen accepteren dat boekje als vaccinatiebewijs. Let op: controleer wel eerst of het land van je bestemming het gele boekje accepteert. Het gele boekje wordt namelijk niet door alle landen erkend.

Weekcijfers

Afgelopen week testte de GGD Hollands Midden 13.110 personen in de teststraten. Van die mensen testte 11,7% positief. Dat is een daling in vergelijk met vorige week. Tot en met week 29 zijn 475.924 inwoners één keer gevaccineerd (58% van alle inwoners). 40% van de inwoners uit de regio zijn volledig gevaccineerd.

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl 

 besmettingen 31/5-6/6 7/6-13/6 21/6-27/6 28/6-4/7 12/7-18/7 19/7-25/7
Lisse 11 5 7 13 127 96
Hillegom 6 7 2 6 98 65
Noordwijk 36 22 16 19 251 188
Teylingen 26 21 26 28 185 132
Katwijk 38 21 6 18 122 161

 Foto GGD Hollands Midden