Datum: 04-06-2023 - 16:58
26
jul
'21
Hoveniersbedrijf Vertuin 10 jaar.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Redactie BON

Hoveniersbedrijf Vertuin 10 jaar.

Inmiddels zijn ze wel een vertrouwd beeld in Lisse en omgeving, de busjes van hoveniersbedrijf Vertuin uit Lisse, een bedrijf dat in 2020 het 10-jarig bestaan mocht vieren.
Alleen kwam door de perikelen als gevolg van Corona van “vieren” niet veel terecht, maar deze week heeft oprichter en eigenaar Freek Vertuin het met zijn medewerkers toch nog goed gevierd.....

De liefde voor het vak heeft zijn oorsprong in Freek’s jeugd. Op de basisschool kon hij vanuit het raam het graf van zijn moeder zien en hij vond dat dat er altijd perfect uit moest zien.
Nadat Freek zijn hoveniersopleiding had afgerond heeft hij ervaring opgedaan bij enkele hoveniersbedrijven totdat hij in 2009 de beslissing nam om voor zichzelf te beginnen en in januari 2010 maakte hij deze droom waar.
Met het geld van de erfenis werd de eerste bedrijfswagen gekocht, een Volkswagen Polo station en met hulp van vrienden werden tuinen onderhouden en ingericht.

Tot in 2012 het eerste grote project kwam, de renovatie van de Eendenkooi in Warmond. Een klus die enkel maanden in beslag nam, ook omdat er in plaats van zware machines veel gebruik werd gemaakt van paarden om boomstammen af te voeren om de rust in het gebied te bewaren.
Na deze klus kon het werk niet meer gedaan worden met hulp van vrienden, dus werden ZZP’ers ingehuurd.

Kwaliteit staat voorop

Bij Freek staat kwaliteit voorop, maar om als hovenier te werken en tegelijk personeel aan te sturen, dat had hij nooit geleerd, daarom heeft Freek in 2018 een bedrijfsadviseur, met het motto: “ondernemen is topsport” ingeschakeld om daarin te adviseren en dit bleek een gouden greep.
In de afgelopen 10 jaar is het bedrijf gegroeid van een eenmansbedrijf met een stationwagen naar een bedrijf met een eigen pand, 2 busjes, 4 vakmannen vast personeel, 2 ZZP’ers en een jongedame op kantoor.
Daarnaast staat Freek zelf ook het liefst buiten in de tuin, dat is tenslotte zijn vak.logo vertuin 3x2 donkerder
Omdat kwaliteit belangrijk is en Freek dat graag doorgeeft is hoveniersbedrijf Vertuin inmiddels ook SBB Leerbedrijf, maar ook bijscholing blijft belangrijk, Freek is aangesloten bij “de tuinprofessionals”, volgt trainingen en lezingen, zodat hij op de hoogte blijft en kwaliteit kan blijven leveren.

Een druk leven
Een eigen bedrijf is topsport, zeker er daarnaast nog een gezin is en je dat ook nog wilt combineren met een hobby als slagwerker bij de Show en Marchingband van Da Capo. Daarin zijn zijn vrouw en 2 kinderen zijn steun en toeverlaat.

In de afgelopen 10 jaar heeft Freek een grote klantenkring opgebouwd. Het streven van Freek om samen met zijn mensen, vakwerk te leveren wordt gewaardeerd en beloond met trouwe klanten.

Tijdens alle werkzaamheden staan biodiversiteit en duurzaamheid centraal, veel groene beplanting, zo verantwoordelijk mogelijk omgaan met water, dieren en planten en als bedrijf uit Lisse, natuurlijk veel werken met bloembollen, dit in samenwerking met JuB Holland. Zo werden in oktober 2020 in het Amsterdamse bos bloembollen geplant van Stinzenplanten, deze voorjaarsbloeiers trekken de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan.

Het streven is om nog vele jaren door te gaan met het realiseren van mooie, duurzame tuinen en service en aandacht te geven.
Hoveniersbedrijf Vertuin kijkt naar de toekomst en dankt alle klanten, relaties en vrienden voor de afgelopen 10 jaar.

Tekst met dank aan Martin Meulemans, Foto's: Arja Luijk

Freek Vertuin