Datum: 28-07-2021 - 18:39
21
jul
'21
GGD sluit 4 vaccinatielocaties waaronder Leeuwenhorst Noordwijkerhout (cijfers week 28)
Geschreven door GGD Hollands Midden

GGD sluit 4 vaccinatielocaties waaronder Leeuwenhorst Noordwijkerhout (cijfers week 28)

Iedereen in Nederland heeft een vaccinatie uitnodiging gehad. In de regio zijn inmiddels 730.993 prikken gezet. De grote piek van het vaccineren op de vaccinatielocaties hebben we nu achter de rug. Alle leeftijdsgroepen zijn inmiddels aan de beurt en veel inwoners in onze regio zijn al minimaal een keer gevaccineerd. Het is tijd voor een nieuwe fase. Nu we de grote massa hebben gehad is er ruimte voor het...

voorlichten en vaccineren van bijzondere doelgroepen. Denk aan het vaccineren van dak- en thuislozen, asielzoekers en arbeidsmigranten. Maar ook aan mensen met een migratie- en lage sociaaleconomische achtergrond. We zijn hiermee in een nieuwe fase beland. De fase van fijnmazig vaccineren.

Dit vraagt om een aanpak op maat. Dichterbij, makkelijker bereikbaar en laagdrempeliger. Daarmee is het niet meer nodig om zeven vaccinatielocaties te hebben. De GGD houdt daarom drie locaties tot het einde van het jaar open. De locaties die openblijven zijn Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn.

Als gevolg van de nieuwe fase sluit de GGD per 15 augustus de vaccinatielocaties in Leeuwenhorst Noordwijkerhout, Leiderdorp, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bergambacht. De GGD gaat in ruil daarvoor wel iets nieuws doen. Namelijk met mobiele teams ‘de wijk in’.

Mobiele vaccinatieteams gaan afwisselend op meerdere pop-up locaties in de regio vaccineren. De GGD zet de pop-ups tot november in, maar mogelijk langer als dat nodig is. De komende tijd wordt duidelijk hoe de planning er precies uitziet en waar de pop-up locaties komen.

Ga jij studeren? Laat je vaccineren!

Over een paar weken starten de introductieweken van studenten. Juist onder deze groep zijn er veel besmettingen. Ruim 50% van de besmettingen vindt nu namelijk plaats onder jongeren. Om verdere verspreiding te voorkomen en om studenten zo goed mogelijk te beschermen voor de start van het studiejaar, de GGD heeft speciaal voor studenten vrije inloop op de vaccinatielocaties in Leiden, Alphen a/d Rijn en Gouda.

Zo kunnen studenten met spoed gevaccineerd worden. Dat betekent dat studenten van het MBO, HBO en Universiteit zonder afspraak op deze locaties langs kunnen komen voor de eerste vaccinatieprik. Tijdens die eerste prik wordt de afspraak gemaakt voor de tweede prik. Omdat er een aantal weken tussen de eerste en tweede vaccinatie moet zitten, is het niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor de tweede prik.

Studenten die langskomen worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Ben jij student? Dan is het heel belangrijk je zo snel mogelijk te laten vaccineren. Dan ben je grotendeels beschermd voordat de introductieweken beginnen. Je lichaam heeft na vaccinatie namelijk twee weken nodig om genoeg antistoffen aan te maken.

Vaccineren arbeidsmigranten goed verlopen

Vanaf de start van de proef met het prikken in groepen zijn er ruim 400 arbeidsmigranten in onze regio gevaccineerd. De arbeidsmigranten hebben vooraf informatie ontvangen in hun eigen taal. Ook zijn er op de dag van vaccinatie tolken aanwezig. Zo kan iedereen zijn of haar vraag stellen in de eigen taal. De reacties zijn tot nu toe overwegend positief. De medewerkers vinden het vooral prettig dat ze maar 1 prik hoeven te halen.

Zij krijgen namelijk het Janssen-vaccin. De GGD prikt de arbeidsmigranten zowel op de eigen vaccinatielocatie in Leiden als in de prikbus op het terrein van hun werkgever. In het weekend van 24 en 25 juli gaat de bus naar Hillegom. Daar worden tussen 8.30 – 17.00 uur 150 medewerkers van kwekerij Ruigrok gevaccineerd.

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl 

 besmettingen 24/5-30/5 31/5-6/6 7/6-13/6 21/6-27/6 28/6-4/7 12/7-18/7
Lisse 27 11 5 7 13 127
Hillegom 20 6 7 2 6 98
Noordwijk 34 36 22 16 19 251
Teylingen 59 26 21 26 28 185
Katwijk 62 38 21 6 18 122