Datum: 29-05-2020 - 11:34

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

Het gewone leven.

Alles is weer begonnen. De schoolvakantie is voorbij. Het is druk op de weg, de agenda is vol en na de vakantiekosten worden we ook weer geconfronteerd met andere rekeningen.....

Wonderlijk hoe snel we het oude ritme aannemen. Toch is het belangrijk om bijvoorbeeld in het verkeer figuurlijk even stil te staan bij de verkeersstromen naar werk en school. Na zes weken rust moeten we allemaal wennen. De campagnes ‘De scholen zijn weer begonnen’ en ‘School op Seef’ dragen daar nog steeds goed aan bij. Als wethouder vind ik het ook heel belangrijk om aandacht te besteden aan verkeersveiligheid. Daarom bezoek ik elk jaar een school om het hierover te hebben. Dit jaar was ik op bezoek bij de Josephschool. Na een paar knappe behendigheidsdemonstraties mochten de kinderen losgaan en bellen blazen in het kader van ’opletten geblazen!’.

Op is op

Opletten geblazen, geldt ook voor het huishoudboekje. Ik heb net de kosten van de vakantie gehad en de andere rekeningen stromen weer binnen. Tja, en dan raakt het geld toch echt een keer op. Op het praten over geld en ons persoonlijke huishoudboekje rust nog een taboe. Toch worstelen genoeg gezinnen met hun inkomsten en uitgaven, landelijk maar ook in Lisse. Mensen die moeite hebben om rond te komen, schamen zich vaak voor hun financiële situatie. Dat is een probleem, want juist die schaamte kan ervoor zorgen dat de problemen groter worden. Mensen belanden van de regen in de drup. Vaak is er niet één oorzaak van armoede, zoals een te laag inkomen of hoge lasten, maar is er meer aan de hand. Dat maakt het complex. Denk aan ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals een scheiding of het verlies van werk. Maar ook tijdelijke (psychische) problemen of het maken van overlevingsschulden om de vaste lasten te kunnen betalen kunnen meespelen.

Uit de taboesfeer

Uit hersenonderzoek blijkt dat leven met geldzorgen stress oplevert. Hierdoor is er steeds minder ruimte in je hoofd om mee te kunnen doen, of om de juiste financiële keuzes te maken. Zo kunnen de problemen steeds erger worden. Samen met onze samenwerkingspartners willen we zo vroeg mogelijk huishoudens met problemen bereiken. We zoeken dan ook naar manieren om geldproblemen bespreekbaar te maken, zodat we eerder kunnen helpen. Sleutelwoorden daarbij zijn samenwerken en samen het taboe doorbreken. Zodat het leven van deze mensen vooral in dit opzicht zo snel mogelijk weer ‘gewoon’ mag worden: zonder geldzorgen. Mail me gerust als je hier ideeën over hebt!

Jolanda Langeveld, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandeljkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

Maandeljkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Lisse", "dateCreated": "2019-09-19 11:34:54", "image": "https://images.blikoplisse.nl/media/k2/items/cache/3d853a6ace75c997e3d593aa46517c97_L.jpg" }