Datum: 09-07-2020 - 17:01

banner 5 juni gemeente 2

Van afval naar grondstof.

Dat de verschillende afvalstromen nodig zijn om zo veel mogelijk te kunnen recyclen hoef ik u niet meer uit te leggen toch? Door her te gebruiken sparen we het milieu en dat is een goede zaak. En ik ga u nog meer goede redenen geven om uw afval goed te blijven scheiden. Maar eerst een stukje inhoud en geschiedenis.....


Landelijke VANG-doelstellingen

Landelijk is afgesproken dat we vanaf 2020 per persoon per jaar nog tot maximaal 100 kg restafval inzamelen. Vanaf 2025 is dat nog maar 50 kg. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD), groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en textiel worden gezien als grondstoffen en kunnen opnieuw gebruikt worden. Lisse voldoet al sinds 2017 aan deze doelstellingen door de in dat jaar gewijzigde manier van afval inzamelen.

Onderzoek naar het inzamelsysteem

Op dit moment wordt ons afvalsysteem geëvalueerd. Er zijn namelijk ook neveneffecten, zoals vervuiling van grondstofstromen als er restafval bij zit. Of het weggooien van restafval via werkgevers of bekenden in een andere gemeente. Wat we ook willen weten is of het huidige systeem verder verbeterd kan worden, met name voor de hoogbouw. Wij verwachten de resultaten nog dit jaar en gaan deze bespreken met de gemeenteraad.

Verkeerde inschattingen

Bij de invoering van het Lissese systeem in 2017 zijn verkeerde inschattingen gemaakt van de verwachte aantallen inworpen per huishouden en de opbrengsten van de grondstoffen. Ook de kosten voor het inzamelen en verwerken van het afval zijn destijds verkeerd ingeschat. Dat is wel verklaarbaar, want nog nergens in Nederland was ervaring opgedaan met dit systeem.

Kostendekkend is de opgave

De gemeentelijke tarieven voor afvalinzameling en –verwerking moeten kostendekkend zijn. Dat is nu niet het geval en dat vraagt om aanpassing van het serviceniveau of om een aanpassing van de tarieven. Hiervoor worden op dit moment voorstellen voorbereid.

Andere kosten
Extra belastingheffing door de rijksoverheid laat de kosten van de verwerking van het restafval de komende jaren stijgen. Bovendien stijgen de kosten meer dan evenredig door nieuwe verbrandingscontracten. Op dit moment heeft Lisse nog een relatief goedkoop contract voor de verwerking van het restafval, maar dit loopt eind 2021 af. Ik verwacht dat we daarna meer geld kwijt zijn.

Scheiden houdt het betaalbaar

Willen we met elkaar de afvalinzameling en –verwerking betaalbaar houden, dan is het noodzakelijk om optimaal te blijven scheiden en zo de vervuiling van de andere grondstofstromen te minimaliseren.

Kees van der Zwet, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Lisse", "dateCreated": "2019-08-21 08:02:45", "image": "https://images.blikoplisse.nl/media/k2/items/cache/e8865c10143f97672a37da9713ed85df_L.jpg" }