Datum: 24-02-2020 - 08:28

Doet u mee?

Waarschijnlijk is het voor u herkenbaar: tijdens het koken nog even opruimen en tegelijkertijd een telefoontje plegen. Tijdens het luisteren naar het journaal de rekeningen betalen en de kranten doorkijken. Multitasken heet dat met een mooi Engels woord. Ja, ik ben schuldig.....

Ik probeer zo veel mogelijk handelingen te combineren of slim te plannen. Als ik om mij heen kijk, ben ik niet de enige. We zijn allemaal druk. Ik zie mensen in de auto een broodje eten en tegelijkertijd make-up bijwerken. Boodschappen doen en bellen. Fietsers kletsend met de telefoon in de hand en hun ogen gericht op social media.

Niet in het verkeer

Daar trek ik de streep. Multitasken in het verkeer is een no go. Het bekijken van social media is makkelijk te combineren met een andere activiteit, maar alstublieft niet in het verkeer. Het verkeer verdient alle aandacht en dat wordt gelukkig inmiddels wettelijk ondersteund. Ook de landelijke campagne ‘MONO, ongestoord onderweg’ besteedt er aandacht aan. Veilig Verkeer Nederland geeft zeven tips om van het moment zonder social media, een moment van wachten en dus een oplaadmoment voor jezelf te maken. Als ik de tips bekijk, zijn ze sowieso handig in deze drukke maatschappij.

Oer-Hollands niksen

Ja, wat een bezige bijen zijn we met z’n allen. Ik was daarom verrast door een recent artikel in het AD waarin we door de Verenigde Staten juist als voorbeeld worden genomen. De Amerikanen omarmen blijkbaar het oer-Hollandse niksen. Het is wel even wennen, lees ik, maar met allerlei tips worden Amerikanen aangespoord om even echt niets te doen. Wanneer heb ik voor het laatst echt niets gedaan? Volgens het artikel is echt nietsdoen: zitten op de bank met een muziekje en verder niets. Zelfs het ontspannen met mindfulness tips of het lezen van een boek heeft een doel en valt dus niet onder het niksen.

Ik ga ervoor

Oef, dan is het echt alweer een tijdje geleden moet ik bekennen. Er is te veel moois te zien, te doen of te beleven naast alle dagelijkse verplichtingen. Ik kan de tips blijkbaar ook ter harte nemen om even op te laden. Een moment van opladen, is namelijk belangrijk om in balans te blijven. En om mij heen zie ik meer mensen die uitkijken naar een moment van rust. Ik denk dat ik met de vakantie voor de deur deze wijze lessen maar eens ga uitproberen. ‘Het grote nietsdoen’ om weer op te laden. Buiten in de tuin met een kopje koffie of gewoon binnen op de bank met een muziekje als het regent. Doet u mee?

Jolanda Langeveld, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tweewekelijkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

Tweewekelijkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Lisse", "dateCreated": "2019-07-23 19:25:03", "image": "https://images.blikoplisse.nl/media/k2/items/cache/32471962ccd05089282d048584f0d227_L.jpg" }