Datum: 31-05-2020 - 15:55

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

Mag de nieuwe vlag dan wapperen?

Het is voorjaar 1995. Ik sta in een volle zaal in een restaurant in Noordwijk aan Zee. Voordat ik het podium op ga, zie ik veel mensen. Veel mannen vooral. Grijze, oude mannen. “En nu? Nu beslissen een paar grijze bobo’s van de KNVB, die mij nog nooit hebben zien voetballen, dat ik met mijn voetbalmaten niet mee mag promoveren naar de landelijke divisie......

De reglementen van de KNVB staan gemengd voetbal namelijk niet toe,” aldus ik als 15-jarige. Wat een verschil met vandaag!

Geen mannenbolwerk

24 jaar later genieten we van het internationale succes van de Oranjeleeuwinnen: succesvol op het WK en een olympisch ticket in huis! En onze kinderen zijn inmiddels gewend om te vragen of de vrouwen of de mannen moeten voetballen vandaag. Het voetbal is geen mannenbolwerk meer.

Verandering is mogelijk

Het zaadje voor mijn politieke loopbaan werd op die bewuste dag in 1995 geplant. Ik zag met eigen ogen dat woorden konden aanslaan, dat ‘bobo’s’ wel degelijk openstaan voor vernieuwing en dat verandering dus echt mogelijk is. Jaren later zet ik me in om sport en bewegen een politieke vertaling te geven. De sport heeft mij zo veel gegeven, dat ik dat graag aan iedereen gun.

Van liefhebberij naar beleid

Het college vindt het belangrijk dat elke inwoner van Lisse kan genieten van sporten, bewegen en spelen. Daarom is het meerjarenprogramma Sporten, Bewegen en Spelen 2019-2022 opgesteld. Unaniem aangenomen door de gemeenteraad! Een mooi resultaat van mijn eigen puzzel om mijn liefde voor sport om te zetten in beleid en doelstellingen die de gemeenschap dienen.

Samenwerking met externe partijen

Om de ambities uit het meerjarenprogramma waar te maken, werken we nauw samen met verenigingen, organisaties en scholen. Lisse is al een sportief dorp, met een hoge sportieve deelname ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Maar we willen nog meer mensen aan het sporten en bewegen krijgen. Persoonlijk hoop ik dat kinderen op jonge leeftijd beginnen en dat heel lang volhouden. Ik hoop dat het zaadje al op jonge leeftijd bij hen wordt geplant.

Akkoordje?

Lisse heeft geen lokaal vlaggenprotocol en er is een tijd gedoe geweest over welke vlaggen er mogen wapperen. Om die discussie te tackelen, hebben we een tijdje geleden een wedstrijd uitgeschreven: ontwerp voor Lisse een vlag die de inclusieve samenleving uitdraagt. Het resultaat is een prachtig, strak ontwerp. En daar heb ik een vraag over aan u... mag ik die vlag alstublieft laten wapperen als onze leeuwinnen olympisch kampioen worden?

Tweewekelijkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

Jeanet van der Laan, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Lisse", "dateCreated": "2019-07-10 07:19:50", "image": "" }