Datum: 09-07-2020 - 19:55

banner 5 juni gemeente 2

Het is net een huishouden

Laat ik er geen doekjes om winden, dacht ik toen ik dit stuk ging schrijven. Het gemeentelijk huishoudboekje heeft een tekort. Net als een huishouden, heeft ook de gemeente met allerlei factoren te maken die de financiën in negatieve en positieve zin kunnen beïnvloeden. En daar moet je iets mee......


Ideeën vragen om keuzes

De vergelijking die zich aan mij opdrong, was er een met de laatste maanden van het jaar. De reclamefolders vallen in november en december veelvuldig op de deurmat. Ze zijn bedoeld om ons ideeën aan de hand te doen. Wat kun je geven? Wat wil je vragen? Keuzes maken. Voor kinderen vaak heel lastig, want er is te veel om op te noemen. En voor de wat ouderen misschien iets makkelijker, omdat hen is meegegeven dat Sinterklaas of de Kerstman maar een beperkt budget heeft. Maar dan nog kan kiezen moeilijk zijn. Aan Sint en Santa de schone taak om te bepalen wat het wordt.

Vaste uitgaven

Doorgaans wil iedereen graag tegemoetkomen aan wensen op verlanglijstjes. We zien immers graag blije gezichten. Maar helaas lukt het niet altijd. Voor bijna geen enkel gezin zijn de mogelijkheden onbeperkt. Een deel van het budget is nodig voor vaste uitgaven zoals eten, drinken, wonen en kleding. Deels kun je daarop bezuinigen, maar deels ook niet.

En de rest

Verder ben je verplichtingen aangegaan, zoals lidmaatschappen van (sport)verenigingen en een financiering voor een vakantie of een auto. Of de wasmachine of de koelkast moet vervangen worden. Ook deze uitgaven kunnen niet wachten.

Tegenvallende inkomsten

Dan de inkomstenkant. Meestal heb je een vast inkomen, maar dat kan door omstandigheden soms gedeeltelijk of geheel wegvallen. Door tegenvallers kan het gebeuren dat je geen geld hebt om zelfs maar het kleinste cadeau te kopen. Kortom, nogal wat factoren hebben invloed op wat je te besteden hebt.

Bijstellen of schrappen

Bij het gemeentelijk huishoudboekje speelt hetzelfde. De programma’s van de politieke partijen zijn de reclamefolders. Het coalitieprogramma is het gezamenlijke verlanglijstje. Terwijl de gemeentebegroting bepaalt hoeveel rek er in het budget zit. Op dit moment zien we dat het Lissese huishoudboekje een tekort vertoont. Dat komt door bepaalde tegenvallers: we krijgen minder geld van het Rijk en er komt minder binnen vanuit heffingen en leges. Mogelijk komt er toch nog meer geld bij vanuit het Rijk, maar als dat niet zo is moeten we onze ambities bijstellen en/of schrappen in bestaande voorzieningen. Is dit niet voldoende, dan gaan we bekijken hoe we onze inkomsten kunnen verhogen.


Het is bij de gemeente wat dat betreft net een huishouden: we moeten onze uitgaven aanpassen aan onze inkomsten. Oftewel: de tering naar de nering zetten.

Kees van der Zwet, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Lisse", "dateCreated": "2019-06-26 09:39:02", "image": "https://images.blikoplisse.nl/media/k2/items/cache/fbbfe9e55e756853fb006509674f4b59_L.jpg" }