Datum: 23-10-2019 - 10:45

Op expeditie.

Vrijdag 10 mei: op expeditie naar tinyhouse-projecten in Almere en Alkmaar. Marjolein Jonker, pionier bij tinyhouseprojecten, beantwoordt in de bus allerlei vragen. Hoe heeft zij afscheid genomen van haar spullen? Ze noemt het ‘ontspullen’: alles bij elkaar leggen, vastpakken en nadenken of het gelukkig maakt en mee mag......

Het lijkt mij een pittige klus, maar zeker noodzakelijk met het oog op het aantal vierkante meters. Het zet mij aan het denken en ik bewonder haar bevlogenheid.

In de geest van de omgevingswet

Die bevlogenheid heeft geleid tot een vergunning voor haar tiny house in Alkmaar. Weliswaar tijdelijk, dus de zoektocht voor de gemeente en Marjolein gaat verder. Dit is denken in de geest van de Omgevingswet. Deze wet is ontwikkeld om de hoeveelheid wetten en regelgeving te bundelen. Het wordt makkelijker om projecten te starten en geeft meer ruimte voor eigen initiatieven van inwoners, organisaties en bedrijven. Het betekent een andere manier van werken. Meer met een ‘ja, mits’- houding en een gezamenlijke zoektocht naar mogelijkheden. Dat willen we ook in Lisse. Met initiatieven zoals dit kunnen we alvast experimenteren.

Saamhorigheid

De eerste stop tijdens de expeditie is Almere. De wijken zijn met thema’s vormgegeven. Het brengt mensen met eenzelfde kijk op wonen samen, waardoor er saamhorigheid ontstaat, zo vertelt onze gids. Een gezamenlijke binnenplaats door bewoners ingericht, is een mooie bijvangst daarvan. Het tinyhouse-wijkje bestaat uit verschillende type huisjes, allemaal klein van stuk en gebouwd met duurzaam materiaal. Ze zijn aangesloten op voorzieningen zoals water, elektriciteit en riolering.

Een manier van leven

Dat is in Alkmaar echt anders. Tijdens onze tweede stop zien we het verschil. Het concept in Alkmaar is echt een way of life. De watertanks zijn gevuld met regenwater en worden gezuiverd voor gebruik. Onze gids geeft verder uitleg over de zonnepanelen op het dak en het gebruik van een ecologisch toilet. Knap uitgedacht allemaal. Inmiddels zijn er huisjes bijgekomen. Allemaal tijdelijk, maar het biedt een kans om te laten zien dat deze manier van leven werkt.

Inspiratie voor onze zoektocht

Terug in de bus wordt er veel gesproken over wat we hebben gezien. Her en der heb ik wat ideeën opgevangen, van tiny house tot woongemeenschap. In Lisse aangekomen sluit Marjolein de expeditie af. Ik kijk terug op een inspirerende middag. Leuk zo’n gezamenlijke zoektocht! Ik kijk uit naar het vervolg van onze expeditie en de volgende bijeenkomst. Wie zullen erbij zijn en hoe ver zijn de ideeën dan?

Jolanda Langeveld, wethouder Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tweewekelijkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

Tweewekelijkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Lisse", "dateCreated": "2019-05-30 07:39:27", "image": "https://images.blikoplisse.nl/media/k2/items/cache/37cedfb0b879bd4b4fbcac59c8ac80d0_L.jpg" }