Datum: 24-02-2020 - 23:55

Burgemeester Spruit: Spagaat - Harde leerschool.

Als net beginnend wethouder moest ik mijn weg vinden tussen de politieke achterban, de publieke opinie, doen wat nodig is en bij mezelf blijven. Ik moest nog leren dat je te maken kon krijgen met allerlei tegengestelde belangen en druk vanuit allerlei groeperingen uit de samenleving....

Het bleek belangrijk om goed te luisteren en eenieder te betrekken bij de beslissingen die ik moest nemen. Ik kon het uiteindelijk niet iedereen naar de zin maken, maar leerde wel goed uit te leggen waarom ik een keus maakte.

Sportles

Ik herinner me een subsidieverzoek uit de sportsector dat volgens de toen geldende voorschriften niet door de screening kwam. De druk vanuit de achterban was zo groot dat ik uiteindelijk uit eigen portemonnee het (bescheiden) subsidiebedrag betaald heb. Dat had ik natuurlijk nooit moeten doen. Er waren genoeg argumenten om het af te wijzen, maar ik durfde het toen niet. Niemand heeft dit ooit geweten tot de bekentenis bij het schrijven van deze column.

Gemeenteraad

Gemeenteraadsleden verklaren officieel bij de start dat ze bij het ambt van raadslid geen geschenk zullen aannemen of enige belofte zullen doen. Ze moeten zich uiteraard houden aan de grondwet. Behalve raadslid zijn zij echter lid van een gezin en wellicht van een vereniging en daarnaast buurtbewoner, werknemer of ondernemer. Zij krijgen ook te maken met wrijving tussen allerlei belangen. U zult begrijpen dat ik het belangrijk vind dat zij de vrijheid nemen om zorgvuldig een afweging te maken tussen allerlei belangen.

Botsing tussen privé- en publiek belang

De meeste raadsleden staan midden in de samenleving. Soms komt een kwestie zo dichtbij dat je als raadslid onmogelijk een integere keus kunt maken. Binnen fracties kan iemand anders dan het woordvoerderschap overnemen. Binnen het college is de afspraak, dat als er een eigen of een familiekwestie bij de gemeente speelt, de zaak wordt overgedragen aan een collegawethouder. Dit snapt iedereen, het geeft rust en wordt in alle openheid medegedeeld aan de gemeenteraad.
 

Goed bestuur is een integer bestuur

Integer bestuur is niet alleen een verantwoordelijkheid van individuen, maar dient een gezamenlijk belang. We bespreken regelmatig in het college en de gemeenteraad wat we anders ofwel beter kunnen doen. Ik hoop oprecht te voorkomen dat iemand in zijn eentje een afweging zal maken zoals ik heel veel jaren geleden onterecht heb gedaan.

Tweewekelijkse column van het college van Lisse. Bij toerbeurt geschreven door een van de wethouders of de burgemeester.

Lies Spruit, burgemeester
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Lisse", "dateCreated": "2019-04-19 20:33:06", "image": "https://images.blikoplisse.nl/media/k2/items/cache/713ef5c173b76f32e6a4461d161d0849_L.jpg" }