Datum: 04-06-2023 - 16:06

Serieus goed theater

De wereld om ons heen ziet er momenteel niet zo vrolijk uit. De oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan, ook in onze samenleving, zijn daarbij momenteel de belangrijkste zorgen. Gelukkig gebeuren er ook mooie dingen. Zoals op de middag in het Fioretti College in Lisse waar ik vorige week bij was. Ik was daar bij een voorstelling van ‘Theater in school’. Een voorstelling voor én met de leerlingen....

Deze keer theater met een serieuze doelstelling, want het draaide om weer contact met elkaar maken. Ik was verrast door de creativiteit waarmee de voorstelling gebracht werd.

Improvisatietheater

Vier acteurs speelden situaties na uit het leven van jongeren. Ter plekke kregen zij instructies van de leerlingen en die mochten zelf ook meedoen. Het zette hen aan het denken. Ben ik nu boos of verdrietig, vroeg een van de spelers aan de zaal. Los ik het op of maak ik nog even ruzie? Loop ik weg of ga ik de discussie aan? Dit soort vragen zijn uit het leven gegrepen. Respect voor de leerlingen die op het toneel stapten en meededen. Iedere voorstelling is daardoor uniek. De middag leverde veel herkenning op bij de aanwezigen.

Gevolgen coronaperiode

Veel jongeren hebben het sinds de coronatijd niet makkelijk. De lessen waren lang digitaal. Ze zaten vooral thuis, konden er niet op uit. Contact was er wel via beeldschermen, maar dat kan onmogelijk het live contact vervangen. Deze jonge mensen hebben elkaar gemist, maar zijn ook op zoek naar hoe het contact in een groep ook alweer gaat. Dat maakt ze onzeker en het zorgt voor onderling gedoe. De verbinding in de groep ontbreekt daardoor en hun leven is veelal naar binnen gericht. De school heeft soms zorgen om leerlingen die uit conditie zijn of lastig hun draai op school kunnen vinden. Daarom vind ik het goed en indrukwekkend hoe deze theatervoorstelling zoiets ongrijpbaars als weer leren contact te maken aanpakt.

Meedoen

Voorstellingen als deze zetten leerlingen dus in beweging om weer contact met elkaar te maken. Een serieus onderwerp, maar de middag bracht ook lucht en plezier. De leerlingen hadden er duidelijk lol in; er werd fanatiek meegedaan en de acteurs kregen luidkeels adviezen vanuit de zaal. Theater blijkt een middel om jongeren op een andere manier naar de wereld te leren kijken. Hun verbeelding wordt aangesproken. Verbeelding is er als je leert kijken, luisteren, begrijpen en daarover kunt praten. Ik kan me goed voorstellen dat dit mensen helpt om weer in beweging te komen. Zeker als je dit met elkaar doet.

Ik werd er vrolijk van. Een mooi lichtpuntje in deze tijd!

Lies Spruit, burgemeester

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2023-02-28 03:24:58", "image": "/media/k2/items/cache/2d9c65e1c1ca05db2bbee017d29509b4_L.jpg" }