Datum: 27-03-2023 - 14:41

Hang vooral samen de slingers op

De maand december brengt in de meeste gezinnen veel gezelligheid en warmte, vanwege alle feestdagen. Bij mij thuis is er nog meer aanleiding voor gezelligheid, omdat mijn beide dochters jarig zijn. Die staan inmiddels op eigen benen en dat gaat ze goed af, maar ze komen graag naar Lisse. Om in het ouderlijk huis gezellig met elkaar de spreekwoordelijke slingers op te hangen....

Tijd

Gezelligheid hoeft niet te betekenen dat je een enorme berg boodschappen haalt en heel veel gaat eten. Voor mij is dat in elk geval geen voorwaarde om het leuk te hebben. Volgens mij heeft een warme sfeer veel meer te maken met het feit dat je tijd voor elkaar neemt. Samen een spelletje doet, een goed gesprek voert of juist een luisterend oor biedt aan wie daar behoefte aan heeft.

Licht

Het zijn de donkere dagen voor kerst. De lange avonden worden verlicht door lampen en kaarsen, wat ze automatisch al een stuk gezelliger maakt. Nu ik dit opschrijf, moet ik denken aan de winteravonden die ik als kind heb meegemaakt. Warme chocolademelk met slagroom. Spelletjes spelen, zoals boerenbridge of ‘centje op de kaart’, de laatste een simpel leuk spel dat veel hilariteit met zich meebracht. Buiten was het koud en binnen was het cosy.

Welkom

Die avonden waren vrienden van de familie ook altijd welkom om aan te sluiten bij het diner of de borrel. Je deur openzetten voor anderen, dat zou eigenlijk iedereen zo nu en dan moeten doen. Zeker in deze tijd van het jaar. Vraag iemand die alleen is om een hapje mee te eten. Een kleine moeite die veel verschil maakt.

Voldoening

Met welk klein gebaar kun jij voor anderen de slingers ophangen? Ga je iets lekkers bakken of koken? Laat de alleenstaande buurvrouw dan meegenieten. Of het gezin waarvan je weet dat ze niet zoveel te besteden hebben. Een beetje meer naar elkaar omkijken, verbinding, brengt zoveel voldoening. Net als iets weggeven dat doet.

Voorbeeld

In deze tijden waarin we schijnbaar van de ene in de andere crisis glijden, is het fijn om meer nadruk te leggen op wat we wel kunnen. Op wat wel goed gaat. En daar kunnen we zelf het goede voorbeeld in geven. Door dankbaar te zijn voor wat er is. Door iets voor een ander te doen. Door de gezelligheid te koesteren. Stel je positief op en maak er samen met anderen iets leuks van. 2023 is nog blanco. Hoe en voor wie ga jij de slingers in dat gloednieuwe jaar ophangen?

Ik wens iedereen een fantastisch nieuw jaar met veel gezelligheid!

Riet Austie, wethouder

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2022-12-21 08:42:40", "image": "/media/k2/items/cache/da231f6b51bf43b0264dff462766b9ab_L.jpg" }