Datum: 27-03-2023 - 16:07

Het Licht

Als u dit leest is, is Sint Nicolaas alweer op de terugreis naar Spanje en zitten we in de donkere dagen voor Kerstmis. Het feest van het licht. Ik wil het ook over het licht hebben, namelijk over de straatverlichting. Altijd belangrijk, maar zeker in de allerdonkerste maanden van het jaar......

Storingen

Iedereen wil graag dat de straatverlichting het altijd doet. Het geeft mensen vanzelfsprekend een veilig gevoel en waar het licht is vinden minder vaak ‘donkere dingen’ plaats. Helaas kunnen er soms storingen optreden in de verlichting. Voor de afhandeling ervan zijn we afhankelijk van de snelheid waarmee storingen gemeld worden en of er genoeg personeel is om ze te verhelpen. Over het algemeen worden storingen na een Fixi-melding gelukkig snel opgelost.

Bewuste vernielingen

Er is wel iets wat mij zorgen baart. Tot mijn stomme verbazing en ergernis worden we de laatste tijd vaker geconfronteerd met storingen die het gevolg zijn van opzettelijke vernielingen. Blijkbaar zijn er groepen of personen in ons dorp die de duisternis verkiezen boven het licht.

Donkere tunnel

Een voorbeeld is de fietstunnel naar de sportvelden aan de Spekkelaan. In die tunnel zijn de lichtbakken in het beton verwerkt. Toch lukt het vandalen steeds weer om deze lichtbakken uit het beton te krijgen. Met als gevolg dat de verlichting in de hele tunnel het niet doet. Ik vind dat onbestaanbaar. Het is geen pretje om door een donkere tunnel te moeten lopen of fietsen, of je nu jong of oud bent.

Grof geweld

Een ander voorbeeld is hoe er op sommige plekken met lichtmasten omgegaan wordt. Geen zinnig mens zal een poging doen om de klep van een lichtmast te openen. En toch gebeurt het. De kleppen worden met grof geweld opengebroken. Waarbij vervolgens de kabels worden doorgeknipt en in een enkel geval ook de stoppen worden verwijderd. De daders liggen op het spreekwoordelijke kerkhof en wij zitten met z’n allen in het donker.

Afblijven

Ik hoop dat deze vandalen het licht gaan zien. Dat zij afblijven van dingen die niet van hen zijn. Van de straatverlichting, die er is voor de veiligheid van iedereen in de openbare ruimte. Ook die van henzelf, al realiseren ze zich dat waarschijnlijk niet.

Melden

Graag roep ik u op om niet-werkende straatverlichting te melden via Fixi. Zo kan er snel gerepareerd worden. Tot slot: meld vandalisme alstublieft ook. Dat kan via Fixi of telefonisch bij de gemeente via telefoonnummer 14 0252. Want ik wil graag dat de daders in de kraag gevat worden. Dat maakt Lisse veiliger én het bespaart de samenleving een hoop geld. Reparaties zijn immers niet gratis.

Wens

Ik wens dat het lichtfeest ook maar letterlijk met goede verlichting gepaard mag gaan! Langs deze weg wens ik u en uwen alvast prettige kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

Kees van der Zwet, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2022-12-07 14:13:44", "image": "/media/k2/items/cache/f803ee5caab6390ed2a1ab6b2052939b_L.jpg" }