Datum: 25-10-2021 - 15:30

Schilderij van de maand september.

In de lente schilder ik tulpen, narcissen en bollenvelden, altijd met het seizoen mee. Kwekers uit de buurt nodigen mij uit om, na de tulpenpluk, de restanten van het land te halen. Er staan vaak allerlei soorten die per ongeluk overgebleven zijn van het vorige jaar, de zogenaamde dwalingen. Met mijn fietstassen vol kleurenpracht ga ik naar mijn atelier om daar direct aan de slag te gaan aan een nieuw schilderij...

Dit voorjaar mocht ik bij De Tulperij in Voorhout naar hartenlust tulpen uit hun showtuin plukken. Hebberig kies ik uit het enorme assortiment voor rijpe bijna uitgebloeide tulpen waarna ik haastig naar mijn atelier ga, omdat sommige koppen al bijna uit elkaar vallen. Ik neem het formaat linnen dat er bij past en ga als een bezetene maar met opperste concentratie aan de slag. Tulpen staan namelijk niet stil: de éen zie je groeien in de vaas, fier en recht omhoog. De ander laat zijn kop juist hangen en opent sneller dan ik hoop.


Ik moet snel een besluit maken over mijn compositie, maar ook weer niet te snel anders krijg ik spijt. Welke tulpen mogen domineren en welke mogen figureren? Dan begint de strijd tegen de onmetelijke schoonheid van de tulpen, de prachtige zachte blaadjes met toch zo’n robuust karakter. De kleuren, zo fel en genuanceerd, hoe meng ik die in hemelsnaam net zo sprankelend uit mijn tubes olieverf? Gefrustreerd realiseer ik me dat van deze prachtige schepping der natuur niet te winnen is. Ik vertrouw maar op mijn ervaring, spreek mezelf moed in en zet door. De rijpste tulpen vallen al uit. De volgende dag kan ik het groen er nog bij schilderen, nog een kloddertje kleur hier en daar, dat is het dan.
Maar nu is het september en zijn er geen tulpen, althans, niet in de diversiteit die mij tot een schilderij inspireren. Het kunstwerk is er nog wel. Heb ik dan toch een beetje gewonnen? 

Afbeelding1 ncoline tulplen
Dit schilderij (90 x 120 cm) is te bezichtigen en te koop € 1500,- bij Galerie de Zwarte Tulp, Kanaalstraat 33 in Lisse Open: do, vr 13:00-16:30, zat 10:30-16:30 uur (of op afspraak W. Brouwer – 06 47564641)
Volgende keer een van mijn avonturen over het ‘en plein air’ schilderen.

Groetjes Nicoline Heelmskerk.logo
(www.nicoline-heemskerkcom )