Datum: 04-06-2023 - 15:41

In 2023 bestaat Lisse bestaat 825 jaar. Ook de brandweer bestaat dan 200-jarig.

Lisse logo 825 jaar in verhouding 1

Voorgeschiedenis: Lis in 1198

De naam Lis komt waarschijnlijk voort uit palissade of verschansing. De naam van het plein midden in Lisse met de naam ‘het Vierkant’ verwijst naar zo’n verschansing. Rond 1500 stonden er zo’n 50 huizen. Er was veel armoede. Pas later begon de bolbloemencultuur vorm te krijgen in en rond Lisse. De zandgronden bleken ideaal voor de bloembollenteelt. Dit zorgde voor werkgelegenheid en grote welvaart. Lisse heeft nu zo’n 23.000 inwoners.

Blik op Lisse betrokken bij feestelijkheden.

De gemeente Lisse was van mening dat Blik op Lisse natuurlijk niet mocht ontbreken bij de feestelijkheden rond dit 825 jarig bestaan. Wij zullen dan ook regelmatig verslag doen van de verschillende activiteiten in de vorm van een vooraankondiging vooraf en (foto)verslag achteraf. Verslaglegging hiervan zal niet alleen in nieuwsitems geplaatst worden, maar ook hieronder aangevuld worden. 

Verder zijn o.a. Dorpshart Lisse, sportverenigingen, Vereniging Oud Lisse en het Oranje comité Lisse betrokken in de ontwikkelingen van de diverse plannen.

De activiteiten zullen tussen maart en september plaatsvinden en worden georganiseerd met medewerking van verschillende organisaties binnen Lisse.

Heb je zelf ideeën? mail dit naar Ageeth v.d. Pol en Esther den Hertog van de gemeente Lisse via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De evenementen worden allemaal online gezet. Bekijk daarom alle info via deze link. Deze staan ook in de agenda van Blik op Lisse.

NIEUWS

Burgemeester Lies Spruit schreef een column: Lisse 825 jaar.

lisse 825 tile

Activiteiten

 25 november  Voorbereidingen voor 825 jaar Lisse worden in de grond gestopt.

zaterdag 7 januari:Nieuwjaarsreceptie gemeente Lisse. Verslag, foto's en video

Dinsdag 21 februari Lezing over de Engel door Cas Juffermans in samenwerking met Vereniging Oud Lisse, ter ere van 825 jaar Lisse! Simon van Dijk foto’s en film.
Bekijk de foto's van deze avond via link..

Organisatie: Vereniging Oud Lisse 1e Havendwarsstraat 4, 2161 HG Lisse E- mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website www.oudlisse.nl 

Later dit jaar zal er vanwege het grote succes een derde avond gehouden worden.

Dinsdag 7 maart Film "Lisse 825 jaar". Speciale voorstelling voor de vrijwilligers van Woonzorgcentrum Berkhout, ter ere van het 825 jarig bestaan van Lisse. Het programma/film duurt 2 uur met pauze.
Datum en tijd: Datum 7 maart tijd 18.30 uur. Locatie: Woonzorgcentrum Berkhout...

Organisatie. Vereniging Oud Lisse E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. website www.oudlisse.nl 

Bekijk de foto's via deze link.

Blik op Lisse Teylingen 825 vlag DSC03474

 

 

 

27 maart Vlag Lisse 825 jaar hangt in Poelmarkt dankzij Blik op Lisse.

Vlag zoekt vlaggenmast! Laten we Lisse alvast wat kleur geven zo met het voorjaar in aantocht, en de vlag uithangen.

Lees meer via deze link

30 maart: narcissen koppen.

Dagje narcissen koppen voor langste slinger. Foto's vindt u hier.

Vrijdag 31 maart - langste bloemenslinger van Europa?

De leerlingen van de basisschool gaan op vrijdag 31 maart van 09.00 tot 10.45 uur aan de slag met het rijgen van de slingers op het plein van het Fioretti College.

Het rijgen van narcissenslingers is van oudsher een traditie in Lisse en de Bollenstreek om de auto's van toeristen te versieren. In de loop van de jaren is deze traditie langzaam verdwenen. Dit jaar blazen we deze fleurige en unieke activiteit nieuw leven in. De straten van Dorpshart Lisse kleuren in het weekend van 1 en 2 april geel met een bloemenslinger met een lengte van 825 meter!

Bekijk de foto's en verslag

2 april 2023

Nieuw record slinger rijgen.
Aan alle basisscholen werd gevraagd om een bloemencollage te maken. Fotoverslag en uitslag ziet u via deze link.

Dinsdag 18 april Film "Lisse 825 jaar", ter ere van het 825 jarig bestaan van Lisse! De film  duurt 2 uur met een pauze Locatie: Floralisplein 69 Lisse Zaal open 14.30 uur.....
Reserveren 0252- 830393 of aan de kassa. Prijs tickets € 5.00

Organisatie: Vereniging Oud Lisse 1e Havendwarsstraat 4, 2161 HG Lisse E- mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website www.oudlisse.nl 

LIsse 825 springt uit de grond Bekijk de foto's.

Ter gelegenheid van het 825 jarig bestaan van Lisse wordt er op vrijdag 28 april een oranje zangavond gehouden. Een koor- en samenzang van Vaderlandse en bekende geestelijke liederen.
Tijdens de avond in de Grote Kerk treden de volgende koren op:...

- Christelijk mannenkoor David
- Mannenkoor De kasteelheeren
- Het gelegenheidskoor.

Na afloop is er voor iedereen gratis koffie in de Proeverij.
De toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden bij de uitgang. Dit om de gemaakte kosten te dekken.

Zaterdag 26 en zondag 27 augustus Reuze Dahlia Mozaiek Lisse ter ere van 825 jaar Lisse!
Zaterdag 26 augustus Sport en cultuur markt

 

Contactgegevens

Lisse 825 jaar
Heereweg 254
2161 BS Lisse
Tel: 0252 433222